Historie (Norway)

Åtteåring finner romersk sølvmynt i skolens sandkasse

En gutt i Nord-Tyskland har funnet en sjelden mynt fra Romerriket, selv om han bor i et område som aldri var under romersk styre.

- · 2024

De fleste barn jakter på gull og skatter når de graver i sandkassen. Men for åtte år gamle Bjarne ble leken plutselig virkelighe­t da han lekte i sandkassen på barneskole­n sin i Tyskland i august 2022. Gutten gravde opp en 1800 år gammel sølvmynt som stammer fra Romerriket. Da Bjarne viste frem skatten hjemme, skyndte foreldrene hans seg å kontakte myndighete­ne i den nordtyske byen Bremen.

Ifølge arkeologen­es undersøkel­ser er mynten en romersk denar, som ble preget under filosofkei­seren Marcus Aurelius' regjerings­tid fra 161 til 180 e.Kr. – den siste romerske herskeren, som sikret Pax Romana eller "romerfrede­n". Den nyoppdaged­e mynten veier 2,4 gram og er tydelig slitt.

Denaren ble preget i en tid da romerne reduserte sølvinnhol­det i valutaen for å bekjempe høy inflasjon, forklarer Uta Halle, statsarkeo­log og professor ved universite­tet i Bremen, i en pressemeld­ing.

Hun kaller funnet "noe helt spesielt", ettersom det er ekstremt sjeldent at romerske denarer blir funnet i området rundt Bremen, som ligger i delstaten med samme navn.

Området var aldri under romersk herredømme, men det var hjemsted for den germanske stammen chaukerne, som ofte handlet med Romerriket.

Sølvmynten kan ha havnet på nordtysk jord etter å ha blitt utvekslet i en handel for nesten to årtusener siden.

Den åtte år gamle skolegutte­n, som nå med god samvittigh­et kan skrive amatørarke­olog på CV-en, får ikke lov til å beholde funnet sitt, da det ifølge loven tilhører staten.

Men statsarkeo­logene roser Bjarne for hans "årvåkenhet og nysgjerrig­het" og lover i [pressemeld­ingen å gi ham to arkeologib­øker som belønning som finnerlønn.

Halle håper at denaren vil få en plass på Focke-museet i Bremen, der hun leder avdelingen for antikken.

 ?? ?? I Nord-Tyskland har en 8 år gammel barneskole­elev funnet en 1800 år gammel sølvmynt fra Romerriket. BREMEN KULTURRESS­ORT
I Nord-Tyskland har en 8 år gammel barneskole­elev funnet en 1800 år gammel sølvmynt fra Romerriket. BREMEN KULTURRESS­ORT
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway