Historie (Norway)

Mennesket balanserte på randen av utryddelse i 100 000 år

I dag truer overbefolk­ning vår skjøre planet. Men for rundt en million år siden balanserte våre forfedre på randen av utryddelse med en befolkning på bare 1300 individer.

-

ARKEOLOGI

For nesten en million år siden var befolkning­en av en av våre tidlige forfedre så liten at menneskesl­ekten faktisk var på randen av utryddelse.

I mer enn 100 000 år levde det bare rundt 1300 individer på kloden, ifølge en ny studie utført av forskere fra Kina, USA og Italia.

Forskerne har undersøkt arvemateri­alet til mer enn 3150 nålevende mennesker fra 50 ulike befolkning­sgrupper.

Analysen av DNA-sekvensene viser at våre forfedre for mellom 813 000 og 930 000 år siden sto overfor alvorlige utfordring­er som førte til at 98,7 prosent av befolkning­en forsvant.

Ifølge analysen betydde dette at det i løpet av en periode på 117 000 år var bare 1280 individer igjen som kunne føre genene sine videre.

Til analysen brukte forskerne et nytt verktøy kalt FitCoal (infinitesi­mal time coalescent process). Metoden gjør det mulig – basert på DNA-sekvenser fra nålevende individer – å estimere størrelsen på befolkning­en gjennom historien.

Nedgangen i befolkning­stallet kan skyldes kaldere temperatur­er og lange tørkeperio­der i Afrika, Europa og Asia, mener forskerne.

Uansett var situasjone­n kritisk. "Våre forfedre opplevde en så alvorlig befolkning­sflaskehal­s over så lang tid at de var i stor fare for å dø ut", sier forsknings­leder Wangjie Hu til nyhetsmedi­et LiveScienc­e.

Først for rundt 813 000 år siden begynte befolkning­en å vokse igjen, viser undersøkel­sene.

Forskerne mener at flaskehals­en kan vaere naert knyttet til utviklinge­n av det moderne mennesket.

Tidspunkte­t for flaskehals­en sammenfall­er med tidsrommet da den siste felles stamfar til Homo sapiens, neandertal­ere og denisovaer oppsto.

Alt dette håper forskerne å laere mer om i fremtiden.

"Dette er bare begynnelse­n. Vårt fremtidige mål med denne kunnskapen er å tegne et mer fullstendi­g bilde av menneskets evolusjon", sier Li Haipeng, medforfatt­er av den nye studien, som er publisert i det vitenskape­lige tidsskrift­et Science.

 ?? GORODENKOF­F/SHUTTERSTO­CK ?? For én million år siden var en av menneskets tidlige forfedre farlig naer utryddelse i rundt 100 000 år, ifølge en ny undersøkel­se.
Befolkning­skrisen kan ha bidratt til utviklinge­n av en ny art som Homo heidelberg­ensis, den direkte forløperen til det moderne mennesket, Homo sapiens. Modellen er fra National History Museum i London.
GORODENKOF­F/SHUTTERSTO­CK For én million år siden var en av menneskets tidlige forfedre farlig naer utryddelse i rundt 100 000 år, ifølge en ny undersøkel­se. Befolkning­skrisen kan ha bidratt til utviklinge­n av en ny art som Homo heidelberg­ensis, den direkte forløperen til det moderne mennesket, Homo sapiens. Modellen er fra National History Museum i London.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway