Historie (Norway)

Legionen spiste åtte tonn korn hver dag

Store deler av legionaere­nes tid gikk med på å finne mat til seg selv. En del ble kjøpt hos lokale bønder, men ofte måtte soldatene selv ut og høste korn til det daglige brødet.

-

En legion på over 5000 mann konsumerte daglig enorme mengder mat og vann. Forskerne anslår at hver legionaers daglige rasjon var rundt 850 gram korn og 40-80 gram kjøtt. I tillegg kom litt ost, olivenolje og vin.

Store deler av maten ble kjøpt eller beslaglagt hos lokalbefol­kningen. Hver legionaer hadde imidlertid også med en kornsigd slik at soldatene selv kunne høste korn. Hvis en legion skulle ligge leir på samme sted i flere måneder, sådde soldatene selv korn i området rundt slik at haeren også hadde mat når de lokale kornlagren­e var tømt.

Hver legion hadde med rundt 230 hester, 900 muldyr og 400 okser. Dyrene konsumerte daglig seks tonn grøntfôr og 3,8 tonn korn. Det betydde at legionaere­r og dyr hver eneste dag satte til livs rundt åtte tonn korn. Store deler av soldatenes

itid gikk derfor med til å finne og frakte mat frem til leiren.

Legionaere­ne var opplaert i de fleste håndverk, men haeren hadde også med spesialist­er som landmålere, ingeniører og smeder. Dette skulle sørge for at legionen kunne foredle stort sett alle typer råvarer og materialer fra naerområde­t.

Det var saerlig viktig i tilfeller der et fort ble gjort mer permanent. Den typen fort krevde for eksempel store mengder jern til nagler og spikere. Forskerne vet imidlertid også at noen legioner ble sendt ut til mineralhol­dige områder for å stå for gruvedrift.

I dagens Tyskland har arkeloger blant annet funnet blybarrer som er produsert av en romersk legion. Mesteparte­n av blyet har sannsynlig­vis blitt sendt hjem til Roma.

 ?? ALBUM/RITZAU SCANPIX, SHUTTERSTO­CK & MIDJOURNEY ?? Hver legionaer hadde med seg en kornsigd slik at han kunne høste korn.
ALBUM/RITZAU SCANPIX, SHUTTERSTO­CK & MIDJOURNEY Hver legionaer hadde med seg en kornsigd slik at han kunne høste korn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway