Historie (Norway)

Hvem brakte katten til Amerika?

De fleste historiker­e er enige om at katten ble brakt til Amerika av noen av de første europeiske kolonisten­e. Men den myke musefanger­en kan ha ankommet flere århundrer tidligere.

-

Det nøyaktige tidspunkte­t for kattens ankomst til Amerika har lenge skapt debatt blant historiker­ne.

Men forskerne er enige om at det malende pelsdyret var til stede i Den nye verden da europeerne begynte å kolonisere Nord-Amerikas østkyst på begynnelse­n av 1600-tallet.

Den mest aksepterte teorien er at allerede Kristoffer Columbus hadde katter med om bord på skipene sine da han ankom kontinente­t på slutten av 1400tallet. Det kan vaere disse kattene som har skapt seg en tilvaerels­e i Amerika etter at de oppdagelse­sreisende dro hjem.

En annen teori som har vunnet større tilslutnin­g i de senere år, er at katten kan ha blitt brakt til Amerika av vikingene flere århundrer tidligere.

Forskerne har riktignok ingen arkeologis­ke funn som kan bekrefte at katten fulgte med da nordboerne i en periode slo seg ned på det nordamerik­anske fastlandet rundt år 1000.

Historiker­ne vet imidlertid at vikingene var svaert glad i katter og brakte dem med om bord på skipene sine når de dro på tokt.

For eksempel viser arkeologis­ke funn at nordboerne brakte med seg katter da de kolonisert­e Grønland på slutten av 900-tallet – formodentl­ig for å holde skadedyr i sjakk.

Fra Grønland seilte noen av vikingene videre til Nord-Amerika, hvor de etablerte nye bosetninge­r og skipet tømmer til Grønland i århundrer.

Ifølge noen historiker­e er det ikke utenkelig at nordboerne hadde gjort plass til katter i skipene sine før de satte kursen over Atlanteren. Det er imidlertid mer usikkert om kattene ble på kontinente­t og hadde mulighet til å formere seg.

Teorien støttes bl.a. av at katterasen Maine Coon, som anses for å vaere den første katterasen i USA, har vist seg å vaere genetisk naert beslektet med den norske skogskatte­n.

Den amerikansk­e katten kan derfor vaere etterkomme­r av vikingenes nordiske katter.

 ?? ??
 ?? HYOTOGRAPH­ICS/SHUTTERSTO­CK ?? Kattens vei til Amerika er fortsatt omgitt av tvil, men kanskje kom den sammen med vikingene.
HYOTOGRAPH­ICS/SHUTTERSTO­CK Kattens vei til Amerika er fortsatt omgitt av tvil, men kanskje kom den sammen med vikingene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway