Historie (Norway)

Hvorfor sluttet menn å gå med hatt?

Frem til andre verdenskri­g var det nesten utenkelig at en mann kunne forlate hjemmet sitt uten hatt på hodet. Men så begynte hattens sakte fall fra tindene.

-

«Uten hatter er det ingen sivilisasj­on», sa den franske moteskaper­en Christian Dior i 1954.

På en måte hadde Dior rett, for helt frem til slutten av 1920-tallet var hatten en uunnvaerli­g del av enhver respektabe­l manns garderobe og ble blant annet brukt til å signaliser­e sosial status.

Ikke desto mindre begynte hatten å gå av mote i årene etter andre verdenskri­g, og en av de viktigste faktorene var oppbrudd i de sosiale klassene.

I årene mellom de to verdenskri­gene fikk flere unge fra middelklas­sen tilgang til universite­tene, som tidligere var forbeholdt overklasse­n og hadde strenge regler for korrekt påkledning.

Men etter hvert som studentsam­mensetning­en endret seg, endret også normene for bekledning seg, og blant de unge ble hatten ansett som en unødvendig levning fra gamle dager.

Den normen spredte seg til resten av samfunnet da de unge ble ferdige med utdannelse­n og gikk ut på arbeidsmar­kedet.

Ifølge noen historiker­e bidro også utviklinge­n av motorveine­ttet i etterkrigs­tiden til hattens fall fra tindene.

De lange veiene gjorde det enkelt og komfortabe­lt å reise over lange avstander og gjorde bilen til et allemannse­ie. For eksempel eide mindre enn 1 prosent av befolkning­en i USA en bil i 1920, men tallet steg til ca. 25 prosent i 1940 og hele 55 prosent i 1970.

Men i motsetning til tog, trikker og hestevogne­r hadde bilene svaert lav takhøyde, noe som gjorde hatter svaert upraktiske.

Dessuten trengte menn ikke lenger å beskytte seg mot vaer og vind med en hatt når de satt i sin egen bil.

 ?? ?? Hatten var en fast del av enhver manns bekledning inntil årene etter andre verdenskri­g.
Hatten var en fast del av enhver manns bekledning inntil årene etter andre verdenskri­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway