Historie (Norway)

Hvordan så de første homo sapiens ut?

For over 30 000 år siden ble en død mann stedt til hvile i Egypt. Nå har forskere brukt avanserte datamaskin­er til å sette ansikt på en av våre tidlige forfedre – og resultatet er overrasken­de.

-

«Hodeskalle­n har en moderne form, men deler av den har foreldede trekk – for eksempel kjeven, som er mer robust enn hos moderne mennesker.»

Dette er ordene til Cícero Moraes, en grafisk ekspert som sammen med et brasilians­k forskertea­m nettopp har gjenskapt ansiktet til et av de eldste homo sapiens-skjeletten­e som noen gang er funnet.

Mannens jordiske levninger ble funnet i 1980 i Nildalen og har siden blitt oppbevart i det egyptiske museet i Kairo.

Undersøkel­ser har vist at knoklene tilhører en mann som levde for over 30 000 år siden i Egypt, og rekonstruk­sjonen fastslår at han stort sett lignet nålevende mennesker – selv om kjeveparti­et hans var litt bredere.

Selv om mannen mangler blant annet hender, føtter og noen ribbein, er knoklene i ansiktet så godt bevart at de brasilians­ke forskerne var i stand til å ta et utall avanserte digitale bilder av knoklene.

Disse opplysning­ene er sammenhold­t med moderne statistisk­e data og supplert med ulike rettsmedis­inske teknikker for identifise­ring av ukjente personer.

Resultatet er en rekonstruk­sjon av et fortidsmen­neske i 3D, som – håper forskerne – kan vaere med på å gi oss mer kunnskap om menneskets evolusjon, for eksempel hvordan vår fysikk har utviklet seg i overgangen fra jeger-samlere til bønder.

Til forskernes egen forundring har vi tilsynelat­ende ikke endret oss så mye:

«Hvis en mann fra den tiden kunne gå nedover gaten i dag, ville han nok ikke skilt seg ut fra andre mennesker», sier Cícero Moraes.

Analyser av knoklene viser at den 30 000 år gamle mannen var ca. 160 cm høy og 17–29 år da han døde.

 ?? ?? Ifølge forskerne lignet de første homo sapiens i store trekk på moderne mennesker.
Ifølge forskerne lignet de første homo sapiens i store trekk på moderne mennesker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway