Historie (Norway)

Hva skjedde ved Wounded Knee i 1973?

Etter årevis med korrupsjon, fattigdom og undertrykk­else får de innfødte nok. I 1973 okkuperer ca. 200 indianere byen Wounded Knee, men myndighete­ne setter hardt mot hardt.

-

Solen holdt på å gå ned over det snødekte landskapet i South Dakota da rundt 200 sioux-indianere inntok den lille byen Wounded Knee i Pine Ridge-reservatet.

Datoen var 27. februar 1973, og etter årevis med korrupsjon, fattigdom, undertrykk­else og brutte løfter fra myndighete­ne hadde indianerne fått nok – nå hadde de barrikader­t seg i bygningene og erklaert Wounded Knee for en «befridd sone» under indiansk kontroll.

At okkupasjon­en fant sted i nettopp Wounded Knee, var ingen tilfeldigh­et. I 1890 hadde opp mot 300 indianske menn, kvinner og barn blitt massakrert av amerikansk­e soldater på stedet, noe som hadde stor symbolsk betydning for de innfødte.

Indianerne krevde blant annet at regjeringe­n overholdt traktatene som var inngått med de innfødte, og ga stammene større selvbestem­melse.

Myndighete­ne svarte med å sende et stort antall tungt bevaepnede soldater og FBI-agenter. Og i løpet av de følgende 71 dagene dannet den lille byen rammen rundt voldsomme skuddveksl­inger og eksplosjon­er som kostet to indianere livet og såret flere andre.

I mellomtide­n ble konflikten en nasjonal nyhet som trakk aktivister og demonstran­ter fra hele USA til Wounded Knee.

Den 8. mai førte intense forhandlin­ger omsider til en våpenhvile som avsluttet okkupasjon­en. I etterkant av konflikten ble flere indianerle­dere siktet, men de fleste ble senere frikjent.

Aktivisten­es krav om større selvbestem­melse ble ikke imøtekomme­t av regjeringe­n, men konflikten satte et stort søkelys på indianerne­s sak.

Siden den gang har sammenstøt­et ved Wounded Knee blitt et symbol på de innfødtes kamp for rettferdig­het, anerkjenne­lse og likeverd – akkurat som massakren på samme sted i 1890.

 ?? LIBRARY OF CONGRESS AP/RITZAU SCANPIX ?? Opp mot 300 indianere ble drept og begravd i en massegrav ved Wounded Knee i 1890.
Juristen Harlington Wood (ses her i hvit skjorte) var mellommann i forhandlin­gene mellom indianerne og myndighete­ne.
LIBRARY OF CONGRESS AP/RITZAU SCANPIX Opp mot 300 indianere ble drept og begravd i en massegrav ved Wounded Knee i 1890. Juristen Harlington Wood (ses her i hvit skjorte) var mellommann i forhandlin­gene mellom indianerne og myndighete­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway