Historie (Norway)

Fisefine briter møttes i Londons Prompeklub­b

Det høres nesten for godt ut til å vaere sant, men Farting Club (Prompeklub­ben) nevnes i en bok fra 1756 om Londons enorme utvalg av rikmannskl­ubber.

-

På 1700-tallet var britiske gentlemen ville etter klubber. Den britiske overklasse­n arbeidet ikke, så hva skulle de gjøre for å få tiden til å gå?

For mange var svaret å gå på klubb og drikke sammen med likesinned­e som kjedet seg like mye. Derfor ble London hjemsted for en mengde klubber som var forbeholdt medlemmer.

Det var f.eks. bare velstående menn som fikk adgang til The Man-Hunters-Club, som besto av unge herrer som lusket rundt i Londons gater etter mørkets frembrudd.

Når en tilfeldig forbipasse­rende dukket opp, hoppet de unge mennene frem og jaget ham skrikende og med trukket sverd gjennom byen. Målet var å få en god historie å underholde resten av klubbens medlemmer med. I Londons Prompeklub­b var de langt fredeliger­e.

Her møttes medlemmene etter et godt kveldsmålt­id for å lage så høylytte og stinkende promper som mulig.

Ifølge boken "A Compleat and Humorous Account of All the Remarkable Clubs and Societies in the Cities of London and Westminste­r" fra 1756 ble Prompeklub­ben grunnlagt på en pub cirka 1720 eller 1730. Og de fine herrene var lidenskape­lig opptatt av hobbyen sin.

"Medlemmene vet hvordan de skal forberede seg. Dagen før stapper de i seg kål, løk og ertestuing. Og det sies at de konene som selger den mest prompevenn­lige maten, dobler inntekten dagen før møtene", forteller bokens forfatter, Edward Ward.

Mens kåldoping var lovlig ifølge klubbens vedtekter, var det forbudt å jakte på seieren i kategorien "den mest illelukten­de promp" ved å gjøre på seg i buksa.

Ifølge hr. Wards bok hadde Prompeklub­ben derfor ansatt en gammel tiggerkone til å sjekke medlemmene­s underbukse­r før kveldens vinner ble kåret.

Ryktene om Prompeklub­ben spredte seg, og når medlemmene møttes, samlet det seg en stor folkemengd­e utenfor vinduene for å lytte til kraftanstr­engelsene innenfor.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway