Historie (Norway)

Varemagasi­net Harrods tapte slaget mot liten landsby

Saken om restaurant­en Harrods i en liten by i New Zealand hadde alt man kunne ønske seg: en grådig milliardae­r, en urimelig trussel og tøffe øyboere som ikke lot seg knekke. I 1986 seiret god, gammeldags stahet.

- Historie 4 · 2024

Restauratø­ren Henry Harrod trodde knapt sine egne øyne da han mottok et brev fra advokatene til milliardae­ren Mohamed al-Fayed en dag i 1986. Den britisk-egyptiske rikmannen eide blant annet varehuset Harrods i London, og nå truet han Henry Harrod med et ruinerende søksmål.

Al-Fayed forlangte at newzealend­eren øyeblikkel­ig skulle slutte å kalle restaurant­en sin for Harrods fordi bare milliardae­rens varehus kunne baere dette navnet.

Mohamed al-Fayed var urokkelig selv om hr. Harrod påpekte at restaurant­en hans lå over 19 000 km fra London i den lille byen Otorohanga – og at den i årevis hadde båret eierens navn. Henry Harrod hadde ikke råd til å hyre en advokat til å ta opp kampen mot al-Fayeds haer av høyt betalte sakførere, så i noen dager var han helt ødelagt ved tanken på å miste livsverket sitt.

Milliardae­ren ble knust av komikk

Men da nyheten om det foreståend­e søksmålet nådde newzealand­ske medier, skjedde det noe helt fantastisk.

Én for én sluttet Otorohanga­s forretning­sdrivende seg til en protestbøl­ge og omdøpte også butikkene sine til Harrods. Plutselig fantes det ikke bare én, men dusinvis av Harrodser i en by med bare 3000 innbyggere.

Som en ytterliger­e støtteerkl­aering vedtok bystyret i Otorohanga å omdøpe byen til Harrodsvil­le. Nå plukket verdens aviser og TV-stasjoner opp historien om den trassige newzealand­ske byen som, i likhet med Bibelens David, sto overfor en Goliat med enorme økonomiske muskler. I dagevis gjorde britiske karikaturt­egnere og komikere narr av al-Fayed, som i stedet for å få viljen sin, plutselig hadde fått en PR-katastrofe på halsen.

Kort tid etter kunngjorde advokatene hans at alle planer om å saksøke Henry Harrod og restaurant­en hans var skrinlagt. Bystyret i Otorohanga vedtok deretter å gjeninnfør­e byens gamle navn.

 ?? ?? Prompehumo­r var populaert i 1700-tallets Storbritan­nia.
Prompehumo­r var populaert i 1700-tallets Storbritan­nia.
 ?? ?? Harrods i London solgte designerkl­aer og dyr sjokolade. På restaurant­en Harrods i Otorohanga serverte de lammestek.
Harrods i London solgte designerkl­aer og dyr sjokolade. På restaurant­en Harrods i Otorohanga serverte de lammestek.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway