Historie (Norway)

DNA kaster lys over opprinnels­en til 8000 døde afrikanere

På 1800-tallet befridde britene rundt 27 000 slaver og etterlot dem på den øde øya St. Helena. Nå gir DNA-analyser ny kunnskap om de 8000 afrikanern­e som døde av sult og sykdom.

-

Jordsmonne­t på St. Helena er tørt og okerfarget. Mellom spredte svaberg vokser gresstuer og lav, hardfør vegetasjon.

Men selv om St. Helena ser ut som de fleste andre klippeøyer på overflaten, skjuler den steinete jorda en mørk hemmelighe­t.

Rundt 8000 afrikanske slaver ligger begravet på den 122 kvadratkil­ometer store øya i Sør-Atlanteren.

Hvem de døde var og hvor de kom fra, har til nå vaert et mysterium. Men ved hjelp av DNA-analyser kartlegger forskere nå de avdødes siste reise.

De afrikanske slavene ble brakt til St. Helena av den britiske flåten.

Mellom 1840 og 1867 beslagla flåten rundt 1600 slaveskip som en del av Storbritan­nias kamp mot den transatlan­tiske slavehande­len. Rundt 27 000 av de befridde slavene ble brakt til St. Helena, som ligger midt i Atlanterha­vet.

Noen slo seg ned på øya, mens andre ble sendt tilbake til Afrika.

Men rundt 8000 omkom av underernae­ring eller sykdommer som kopper og dysenteri i de overfylte leirene på øya.

De døde ble stedt til hvile i anonyme graver på karantenes­tasjonen i Rupert's Valley.

Forskerne antok at de døde kom fra den sørlige delen av Afrika, men først nå har forskerne fra Københavns Universite­t og universite­tet på Island fått konkret kunnskap om de avdødes opphav. DNA-analyser av knoklene fra 20 av de avdøde er blitt sammenlign­et med mer enn 3000 nålevende afrikanere fra 90 befolkning­er i Afrika sør for Sahara. Resultaten­e viser at de avdøde kom fra ulike befolkning­sgrupper som levde i området mellom Angola og Gabon i Vest-Afrika.

Forskerne håper at undersøkel­sen og lignende prosjekter kan bidra til økt kunnskap om grupper som historien hittil har oversett.

"Studien viser hvordan undersøkel­sen av genetisk materiale kan brukes til å gjenoppdag­e slaver og andre marginalis­erte samfunn hvis historier ofte er utelatt fra skriftlige kilder eller bevisst tilslørt", sier Hannes Schroeder, medforfatt­er av den nye studien.

 ?? HMS Daphne. ?? Britiske Royal Navy befridde rundt 150 000 slaver fra slaveskip i årene 1808-1867. Bildet er fra det britiske skipet
HMS Daphne. Britiske Royal Navy befridde rundt 150 000 slaver fra slaveskip i årene 1808-1867. Bildet er fra det britiske skipet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway