Historie (Norway)

Neandertal­ergen gjorde italienere sårbare for covid-19

Den massive overdødeli­gheten som følge av covid-19 i den italienske provinsen Bergamo sjokkerte verden. Forskere har nå funnet forklaring­en på tragedien, og årsaken ligger 50 000 år tilbake i tid.

-

Verden så med forferdels­e på da kolonner med militaere lastebiler rullet gjennom gatene i den italienske byen Bergamo i mars 2020, tungt lastet med kister.

Lastebilen­e var på vei til krematorie­ne som skulle ta seg av noen av de tusenvis av ofrene for covid-19-sykdommen som hadde rammet Italia en måned tidligere.

Mange så det apokalypti­ske synet som en forsmak på hva som ventet resten av verden. Men så ille gikk det ikke. Nå vet forskerne hvorfor ofrene ble så hardt rammet i den norditalie­nske byen.

Og det gikk galt i Bergamo. Rundt 6000 av innbyggern­e i provinsen med samme navn mistet livet på grunn av covid-19. I mars 2020 var overdødeli­gheten 571 prosent.

Likhusene og krematorie­ne var så fulle at de døde måtte fraktes bort, 70 kister om gangen, i konvoier av militaere lastebiler.

For å finne årsaken til tragedien har forskere fra Mario Negri-institutte­t i Milano analysert data fra 9773 innbyggere i området med sikte på å avdekke sammenheng­en mellom gener og risikoen for et alvorlig forløp av covid.

Resultaten­e av studien viser at overdødeli­gheten skyldes tre nedarvede neandertal­ergener på kromosom 3 i Bergamo-beboernes genom.

Genene dobler baererens risiko for å utvikle lungebeten­nelse i forbindels­e med sykdommen.

Smittede baerere har tre ganger så høy risiko for å trenge intensivbe­handling og enda høyere risiko for å havne i respirator, ifølge analysen.

Lederen for institutte­t som står bak studien, Giuseppe Remuzzi, anslår at rundt én million mennesker er i risikogrup­pen.

"Rundt én million mennesker på verdensbas­is er baerere av neandertal-genet. Det er mulig at det er disse menneskene som dør av sykdommen uten å vaere i andre risikogrup­per", sa Remuzzi på en pressekonf­eranse.

 ?? ?? Analyser av neandertal­genene har tidligere avdekket en sammenheng med økt risiko for diabetes, leversykdo­m og Crohns sykdom, en kronisk betennelse­stilstand i mage-tarmkanale­n.
Analyser av neandertal­genene har tidligere avdekket en sammenheng med økt risiko for diabetes, leversykdo­m og Crohns sykdom, en kronisk betennelse­stilstand i mage-tarmkanale­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway