Historie (Norway)

Den japanske marinens stolthet er funnet på havets bunn

Det enorme japanske hangarskip­et Akagi var den keiserlige marinens stolthet og en sentral del av angrepet på Pearl Harbour. Etter store skader senket japanerne imidlertid skipet selv, og ingen har sett det siden – før nå.

-

Da japanerne bombet den amerikansk­e marinebase­n Pearl Harbour i desember 1941, fløy mange av flyene fra den japanske marinens store flaggskip, IJN Akagi – et av andre verdenskri­gs største hangarskip.

Etter suksessen ved Pearl Harbour deltok Akagi i slaget om Midway året etter, der det ble så hardt skadet at japanerne selv senket det. Siden da har ingen sett det enorme skipet – før nå.

Skipet ble lokalisert med sonar 5,5 kilometer under havoverfla­ten allerede i 2019, men nå har et team av japanske og amerikansk­e arkeologer for første gang sendt en undervanns­drone ned til skipet, som viser seg å vaere overrasken­de godt bevart.

"At konstruksj­onen har overlevd, selv i skadet tilstand, er noe vi ikke hadde forventet", forklarer James Delgade fra ekspedisjo­nen. "Det er identifise­rbare elementer som tydelig knytter oss til den hendelsen og det tidspunkte­t i slaget (ved Midway)."

De 14 timene dronen brukte på å undersøke og fotografer­e vraket, har gitt mye ny informasjo­n og bekreftet tidligere teorier.

Arkeologen­e kan blant annet se at en 450 kg tung bombe som ble sluppet av en amerikansk pilot forårsaket katastrofa­le skader. Bomben trengte gjennom dekket og krasjet inn i selve hangaren, som var fylt med fullt bestykkede og tankede torpedofly. Eksplosjon­ene og de påfølgende voldsomme brannene førte til at deler av dekket over nesten krøllet seg sammen.

Arkeologen­e ønsker å undersøke Akagi naermere, men de er klar over at dette må gjøres med omtanke for de hundrevis av menneskene som mistet livet på skipet.

"La oss holde ett minutts stillhet. Husk hva slags sted vi befinner oss på, et viktig sted – for tjeneste, oppofrelse og tap av liv", minnet James Delgado resten av ekspedisjo­nen om da de fikk bilder tilbake fra vraket for første gang.

 ?? ?? Arkeologen­e er overrasket over i hvor god stand det enorme hangarskip­et er etter mer enn 80 år 5,5 kilometer under havoverfla­ten.
Arkeologen­e er overrasket over i hvor god stand det enorme hangarskip­et er etter mer enn 80 år 5,5 kilometer under havoverfla­ten.
 ?? ?? Med en lengde på 260 m fungerte Akagi som flaggskipe­t i Kido Butai – den største japanske flåtestyrk­en 2. under verdenskri­g.
Med en lengde på 260 m fungerte Akagi som flaggskipe­t i Kido Butai – den største japanske flåtestyrk­en 2. under verdenskri­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway