Historie (Norway)

Hellige lik tiltrakk seg de troende

Felles for middelalde­rens fire største pilegrimsm­ål var at kristendom­mens viktigste mennesker ble gravlagt i byene - fra Jesu disipler til hellige konger.

-

Jerusalem var det første pilegrimsm­ålet

Byen ble besøkt av kristne kort tid etter Jesu død. Et besøk i den hellige by førte de troende naermere Gud og skal ha gitt dem syndsforla­telse.

De mange minnene om Jesu liv, død og lidelse gjør at byen fortsatt er det viktigste pilegrimsm­ålet for kristne. Spesielt populaer er Den hellige gravs kirke, som ifølge tradisjone­n ligger på stedet der Jesus ble korsfestet.

Caminoen sikret syndsforla­telse

Den ca. 800 kilometer lange ruten går fra sørvest i Frankrike gjennom Nord-Spania til Santiago de Compostela.

Byens katedral skal visstnok huse levningene av apostelen Jakob, som ifølge legenden ved et mirakel ble fraktet over havet til den spanske byen etter sin død.

De troende mener at det å gå til messe i katedralen gir syndsforla­telse.

Roma var martyrenes by

Peterskirk­en, som ble bygget der apostelen Peter ble korsfestet og begravet, var et yndet mål på pilegrimsr­eisen til Roma.

Det finnes imidlertid hele syv pilegrimsk­irker i byen. Avstanden mellom kirkene er 24 kilometer, og ruten kan avvikles med besøk i alle kirkene på to-tre dager. Byen ble et viktig pilgrimsmå­l da Jerusalem, som var det opprinneli­ge pilgrimsse­nteret, ble overtatt av muslimer på 600-tallet.

Ni veier førte til Nidaros

Hele ni pilegrimsr­uter – de såkalte St. Olavsleden­e – førte til Trondheim.

Den mest populaere var 643 kilometer lang og gikk fra Oslo gjennom Gudbrandsd­alen til Trondheim. Veien var kjent for de vakre, men barske naturlands­kapene. Sluttmålet var Nidarosdom­en, domkirken der Norges helgenkong­e Olav hvilte.

 ?? ?? Historiker­e anslår at det var minst én million mennesker som vandret på en av de fire hovedruten­e hvert år.
Historiker­e anslår at det var minst én million mennesker som vandret på en av de fire hovedruten­e hvert år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway