Historie (Norway)

Pengesedle­r av gamle kluter

Bank of England brukte en papirtype som tyskerne umulig kunne få fingrene i. Det tok mer enn ett år å forske seg frem til en brukbar erstatning. Forfalskni­ngen var en svaert krevende jobb for de tyske papirarbei­derne.

-

Første skritt i falskmyntn­eraksjonen var å finne ut hvilket papir britene brukte. SS-folk sendte britiske sedler til analyse på flere tekniske høyskoler. Ekspertene­s svar var entydig:

Sedlene var laget av lerret (vanlig lin). Derfor bestilte SS flere tonn lin i Tyrkia, og fikk laget den første prøvesedde­len, men den kjentes helt feil. Forskerne gjorde flere mislykkede forsøk på å tilsette forskjelli­ge kjemikalie­r.

Til slutt innså de hvor feilen lå: Britenes lerret var brukt!

Det tyrkiske linet ble straks fordelt som pusseklute­r på fabrikker i Berlin. Deretter ble det samlet inn igjen, renset og bearbeidet til papir.

Et nytt team med spesialist­er gikk i gang med å kopiere de britiske vannmerken­e, som fremsto i en spesiell kombinasjo­n av lyse og mørke merker i

papiret. I desember 1940 visste SS omsider nok om det britiske papiret.

Selve produksjon­en av seddelpapi­ret ble lagt ut til papirfabri­kken Hahnemühle ved Hannover. Fabrikken, som var grunnlagt i år 1584, hadde ekspertise­n som trengtes for å fremstille spesialpap­ir.

Før papirarbei­derne ble installert i en fabrikkbyg­ning nord for Berlin, måtte de sverge aldri å snakke om oppdraget sitt.

I løpet av det neste året gjorde de flere forsøk på å finne ut hvordan pengesedle­ne kunne fremstille­s i praksis.

Prosessen avslørte en rekke britiske hemmelighe­ter. Det viste seg blant annet at de originale sedlene var belagt med kjemikalie­r som ga kanten et fluorescer­ende skjaer når den ble våt.

Våren 1942 kunne Hahnemühle endelig starte produksjon­en.

 ?? ?? Papirmasse fremstille­s av fibre fra traer, bomull og andre planter. Vann og kjemikalie­r tilsettes under prosessen.
Papirmasse fremstille­s av fibre fra traer, bomull og andre planter. Vann og kjemikalie­r tilsettes under prosessen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway