Historie (Norway)

Millioner av pund dumpet i innsjø i fjellene

De siste dagene av krigen kom flere lastebiler kjørende til Toplitz-sjøen. Folk i området så hvordan SS-folk dro ut i båt og slapp tunge kasser i vannet.

-

Ryktene svirret om innsjøen Toplitzsee, 80 kilometer øst for den østerriksk­e storbyen Salzburg. Under andre verdenskri­g hadde den tyske marinen en hemmelig forsknings­enhet her, for å utvikle nye våpentyper. I de siste dagene av krigen kom flere store lastebiler oppover den smale skogsveien til Toplitz-sjøen med tunge, vanntette kasser. Lokalbefol­kningen ble utkommande­rt for å slepe kassene ned til bredden av innsjøen. Der sto tyske soldater klare til å ta kassene ut i båter for å dumpe dem på 100 meters dyp.

Det antas at kassene inneholdt stjålet gull og edelsteine­r, kontanter og viktige dokumenter som nazistene ville skjule til seinere bruk.

I 1950-årene bestemte journalist­en Wolfgang Löhde fra det tyske uke-magasinet Stern seg for å grave i saken. Han oppsøkte øyevitner, konsentras­jonsleirfa­nger og krigsforbr­ytere, og fant ut at en rekke nazister slapp unna etter krigen med falske pass laget av fangene fra Sachsenhau­sen.

Sommeren 1959 fikk Löhde tillatelse fra østerriksk­e myndighete­r til å sende dykkere ned i Toplitz-sjøen. De fant snart sju kasser som inneholdt 73 millioner falske britiske pund og nazistiske dokumenter – også dokumenter som omhandlet «Operasjon Bernhard».

Mer fikk ikke Wolfgang Löhde gjort før redaktøren beordret ham hjem fra det journalist­iske gravearbei­det i Østerrike. Hvorfor det skjedde er fremdeles uklart.

Kanskje var saken blitt for kontrovers­iell for den unge vesttyske staten fordi dokumenten­e fra innsjøen ville kunne avsløre alle samfunnsst­øttene som var blitt rike ved hjelp av falske penger laget i Sachsenhau­sen. I tiårene som fulgte ble Toplitz flere ganger undersøkt av dykkere. De fant falske pundsedler hver eneste gang, men de andre antatte skattene befinner seg fortsatt i innsjøens varetekt. Derfor er Toplitz-sjøen fortsatt et populaert mål for forskere og skatte-jegere som håper å finne nazistenes skjulte hemmelighe­ter.

 ?? GETTY IMAGES, WIKIMEDIA ?? Toplitz-sjøen ligger isolert i fjellene naer Salzburg. Ryktene sier at nazistene har skjult umåtelige skatter på sjøbunnen.
I 1959 fisket nyhetsmaga­sinet Stern millioner av falske pund opp fra Toplitz-sjøen. Sedlene stammet fra «Operasjon Bernhard».
GETTY IMAGES, WIKIMEDIA Toplitz-sjøen ligger isolert i fjellene naer Salzburg. Ryktene sier at nazistene har skjult umåtelige skatter på sjøbunnen. I 1959 fisket nyhetsmaga­sinet Stern millioner av falske pund opp fra Toplitz-sjøen. Sedlene stammet fra «Operasjon Bernhard».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway