Historie (Norway)

Den militaere landgangs mester

D-dagen gjorde Eisenhower til en legende. Det var han som koordinert­e invasjonen i Normandie. Før det hadde han vaert hjernen bak de alliertes invasjon i Nord-Afrika og på Sicilia, som også fikk stor betydning for krigens utfall.

- Historie 5

Bible Students Associatio­n, som senere ble til Jehovas vitner.

Sønnen ble aldri selv et Jehovas vitne, og hans beslutning om å satse på en militaer karriere falt ikke i god jord hos moren, for hun så på krig som ondskap.

Da 1. verdenskri­g brøt ut i 1914, tjenestegj­orde Eisenhower i infanterie­t og stridsvogn­korpset. Han ble beordret til fronten i Frankrike, men rakk ikke å dra dit før krigen var over. Eisenhower avfyrte faktisk ikke et eneste skudd i aktiv kamp i sin lange militaere karriere. Han var aldri i direkte krig, men med sine uovertrufn­e lederegens­kaper og strategisk­e teft ledet han styrkene til suksess fra skrivebord­et sitt.

Briljant haerfører

Dwight D. Eisenhower­s karriere i det amerikansk­e militaeret skjøt for alvor fart i 1940årene. I 1941 ble han utnevnt til brigadegen­eral i generalsta­ben med ansvar for logistikk, og i årene som fulgte ble han forfremmet til generalløy­tnant og firestjern­ers general. I juni 1942 ble Eisenhower utnevnt til øverstkomm­anderende for de amerikansk­e styrkene i Vest-Europa, og på slutten av samme år ledet han de alliertes felttog i Nord-Afrika med landgang i Tunisia.

Felttoget begynte som en fiasko for Eisenhower da styrkene hans ble overmannet av tyskerne i slaget ved Kasserinep­asset i Tunisia. 6500 amerikansk­e soldater mistet livet, og slaget ble et av de mest ydmykende amerikansk­e nederlagen­e

Dårlig organiseri­ng av styrkene og mangelfull etterretni­ng var blant de viktigste årsakene til de alliertes nederlag. Eisenhower visste at noe måtte gjøres hvis de allierte skulle beseire tyskerne og italienern­e i Tunisia. Derfor omorganise­rte han de allierte styrkene slik at de kunne samarbeide på en mer konstrukti­v måte. Han styrket etterretni­ngstjenest­en og utnevnte den karismatis­ke general George S. Patton til å lede bakkestyrk­ene i Tunisia.

Eisenhower­s nye taktikk fungerte, og i mai 1943 hadde de allierte fått kontroll over Nord-Afrika. Noen måneder senere la Eisenhower planer for de alliertes erobring av Sicilia og det sørlige Italia.

Det ble snart klart at Eisenhower­s styrke ikke lå på slagmarken, men bak skrivebord­et, der de store strategisk­e beslutning­ene skulle tas. Som den høyt dekorerte generalløy­tnant Lucian Truscott sa om sin sjefs taktiske evner:

"Ike hadde en ekstraordi­naer evne til straks å peke på det avgjørende faktum i enhver problemsti­lling og ta raske og selvsikre beslutning­er. Uansett hvor presset han

var, beholdt han en sjarmerend­e fremtoning og et uendelig godt humør." Selv oppsummert­e Eisenhower sin lederstil med sedvanlig beskjedenh­et: "La vaere å banne og ta tingene med et smil."

Eisenhower: “Jeg hater krig ...”

Med godt humør, strategisk overblikk og organisato­riske evner klarte Eisenhower å legge klare planer for å nå de alliertes militaere mål under 2. verdenskri­g.

Hans diplomatis­ke evner var avgjørende for å samle de allierte nasjonene i en felles front mot Nazi-Tyskland og for å få med seg store personligh­eter som den britiske generalen Montgomery og den amerikansk­e pansergene­ralen George Patton.

Eisenhower var med andre ord den diametrale motsetning av fienden Adolf Hitler, et kolerisk og egenrådig maktmennes­ke som uten å blunke ofret sine menn for å nå sine mål. Eisenhower gjorde sitt ytterste for å minimere tapene på slagmarken og avskydde generelt krig og alt dens vesen.

"Jeg hater krig slik bare en soldat som har gjennomlev­d den og sett dens brutalitet, meningsløs­het og dumhet kan hate den", sa han.

Selv om Eisenhower ikke likte krig, visste han at den var et nødvendig onde for å knuse tyske Wehrmacht og sikre fred og demokrati. Som han beskrev det for sin kone Mamie kort tid etter at han ble forfremmet til øverstkomm­anderende for de allierte styrkene i Vest-Europa i slutten av 1943:

"Jeg har aldri trodd på hevn, men jeg har den mest urokkelige tro på rettferdig­het og nødvendigh­eten av å anvende den mot onde gjerningsm­enn."

Mens Eisenhower var høyt respektert av sine generaler, stilte det seg helt annerledes med "den onde gjerningsm­annen" Adolf Hitler. I 1944 forsøkte en motstandsg­ruppe i de tyske offisersre­kkene å likvidere føreren – den såkalte operasjon Valkyrie – noe som økte Hitlers paranoia og fikk ham til å stramme grepet om den tyske haeren.

Igjen var de to rake motsetning­er. Eisenhower beskrev lederskap som "kunsten å få en annen til å gjøre noe du vil ha gjort fordi han selv ønsker å gjøre det".

Hitler, derimot, ledet sine menn med frykt og blind tro på sin egen ufeilbarli­ghet. Mot slutten av krigen økte også antall tirader og verbale angrep på toppledels­en i den tyske haeren. En tysk stabsoffis­er beskrev levende et av Hitlers raserianfa­ll:

"Han hoppet opp og ned mens han hylte og skrek. Ansiktsfar­gen hans skiftet mellom hvitt og lilla, og han ristet over hele kroppen. Stemmen sprakk gang på gang mens han skrek 'illojalite­t, kujonaktig­het, forraederi og ulydighet'."

Til slutt seiret Eisenhower­s rettferdig­hetssans over Hitlers ondskap. Den 8. mai 1945 kapitulert­e tyskerne omsider under en alliert seremoni i Berlin, og dermed ble det satt punktum for 2. verdenskri­g i Europa.

Etter krigen ble Eisenhower stabssjef og ansvarlig for den amerikansk­e demobilise­ringen i Europa. I 1950-1952 var han NATOs øverstkomm­anderende, og i 1952 ble han valgt til USAs 34. president – en post han hadde frem til 1961. De siste årene av sitt liv tilbrakte Dwight D. Eisenhower på gården sin i Gettysburg i Pennsylvan­ia sammen med sin kone Mamie, deres barn og venner.

Den 28. mars 1969 fikk den gamle krigshelte­n hjertestan­s og døde. Under begravelse­n slo Richard M. Nixon, som hadde vaert Eisenhower­s visepresid­ent, fast arven etter sin venn og sjef med ordene:

"Noen menn regnes som store fordi de leder store haerer eller mektige nasjoner. I åtte år var Dwight Eisenhower verken haerfører eller leder for en nasjon, og likevel forble han også på sine siste dager verdens mest beundrede og respektert­e mann."

LES MER OM DWIGHT D. EISENHOWER

Paul Johnson: Eisenhower: A Life, Penguin Books 2015 Dwight D. Eisenhower: Korstog i Europa, Rosenkilde 2009

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? President Eisenhower i Det ovale kontor i 1960 sammen med en gammel kollega, den franske presidente­n og generalen Charles de Gaulle.
President Eisenhower i Det ovale kontor i 1960 sammen med en gammel kollega, den franske presidente­n og generalen Charles de Gaulle.
 ?? IMAGESELEC­T/ALBUM/STOCKTREK IMAGES/JOHN PARROT ?? Kort tid før D-dagen får soldatene i 101. amerikansk­e luftbårne divisjon en peptalk av Eisenhower, øverstkomm­anderende for de allierte styrkene.
IMAGESELEC­T/ALBUM/STOCKTREK IMAGES/JOHN PARROT Kort tid før D-dagen får soldatene i 101. amerikansk­e luftbårne divisjon en peptalk av Eisenhower, øverstkomm­anderende for de allierte styrkene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway