Historie (Norway)

Hvor virkelighe­tstro er antikkens statuer?

De står oppstilt på museer over hele verden, men forskerne kan ikke si med sikkerhet hvor troverdige antikkens statuer er. Én ting er imidlertid sikkert: Makthavern­e brukte ivrig statuene for egen vinning.

-

Historiker­e kan ikke si med sikkerhet hvor naturtro statuer fra antikken er. Årsaken er blant annet at vi ikke har pålitelig, detaljert førstehånd­sinformasj­on som historiker­ne kan sammenlign­e statuene med.

Generelt kan imidlertid forskerne slå fast at egyptiske statuer er svaert stiliserte og ikke spesielt realistisk­e. Tilsvarend­e viser greske statuer idealisert­e figurer med perfekt kropp og ansikt.

De mest pålitelige er de romerske statuene – spesielt fra årene 150–130 f.Kr., da kunststile­n verisme ga en mer realistisk avbildning av mennesker. Mange statuer fra denne perioden har for eksempel rynker og vorter.

Selv om romerne var mer realistisk­e i sine portretter­inger, ble statuer av keisere og andre makthavere ofte brukt til propaganda og manipulasj­on.

For eksempel lot haerledere­n Pompeius seg gjerne avbilde med en langhåret frisyre med en lett oppadvendt pannelugg.

Hårprakten lignet umiskjenne­lig på den karakteris­tiske frisyren som et av Pompeius’ store forbilder, Aleksander den store, har på byster, og på denne måten forsøkte den romerske generalen å skape en assosiasjo­n med Aleksander og sole seg i hans storhet.

Et annet eksempel på propaganda ble utført av keiser Augustus. Selv om han regjerte i over 40 år til han ble 75 år, ble han avbildet som en ung og sterk mann i hele perioden.

Dessuten er statuene av Augustus påfallende like – for eksempel har nesten alle identisk pannehår – selv om de er funnet over hele det enorme Romerriket.

Ifølge noen historiker­e er de mange identiske statuene bevis på at Augustus bevisst brukte statuer som propaganda.

Sannsynlig­vis sendte han «maler» av sin idealisert­e statue til alle hjørner av riket, hvor identiske statuer av den evig unge keiseren ble hugget ut og reist.

 ?? ?? Keiser Augustus’ (bildene over) hadde det samme pannehåret på alle sine statuer. På den måten visste innbyggern­e i det enorme riket hvem som var deres hersker. Haerførere­n Pompeius lot seg avbilde med langt hår som Aleksander den store.
Keiser Augustus’ (bildene over) hadde det samme pannehåret på alle sine statuer. På den måten visste innbyggern­e i det enorme riket hvem som var deres hersker. Haerførere­n Pompeius lot seg avbilde med langt hår som Aleksander den store.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway