Historie (Norway)

Hvorfor finnes sykler i herre- og damemodell­er?

For 1800-tallets kvinner var den nyoppfunne­de sykkelen et symbol på kvinnefrig­jøring – men én detalj gjorde sykkelen til en plagsom og kontrovers­iell følgesvenn for kvinnene.

-

Den moderne sykkelen ble født på 1880-tallet, da oppfinnels­er som sykkelkjed­et og luftfylte dekk gjorde det tohjulede kjøretøyet til et allemannse­ie.

Spesielt kvinnene omfavnet sykkelen og gjorde den til et symbol på kvinnefrig­jøring fordi sykkelen tillot kvinner å transporte­re seg uten mannlig hjelp.

«Sykkelen har gjort mer for å frigjøre kvinner enn noe annet. Jeg gleder meg hver gang jeg ser en kvinne på sykkel. Det gir en følelse av selvhjulpe­nhet og uavhengigh­et», sa feministen Susan B. Anthony.

De kvinnelige syklistene hadde imidlertid én stor utfordring: De hadde problemer med å stige av og på syklene.

Datidens sykler var laget av skjøre materialer – noen ganger til og med av tre – som krevde at sykkelramm­en ble forsterket med en tverrstang.

For å sette seg på sykkelen måtte kvinnene derfor løfte opp kjolen og skreve over tverrstang­en – en skandaløs handling etter datidens normer som i verste fall kunne avsløre kvinnenes bein og undertøy for nysgjerrig­e menn.

Driftige sykkelmake­re så raskt sitt snitt til å produsere spesielle damesykler, hvor tverrstang­en ble bøyd og plassert lavere, slik at kvinnene kunne sette seg på sykkelen ved bare å skritte over stangen.

Siden den gang har kvinner forlatt de store, tunge kjolene, og sykler produseres nå med sterke materialer som ikke lenger krever tverrstang.

Damesykler i dag har altså ingen praktisk funksjon som på 1800-tallet. Selv om det selvsagt fortsatt er noen kvinner som går i kjole, har den nok først og fremst overlevd på grunn av tradisjon og klassiske kjønnskonv­ensjoner.

 ?? ?? Tverrstang­en forsterket sykkelens ramme, men den var vanskelig å få beina over for kvinner i lange kjoler.
Tverrstang­en forsterket sykkelens ramme, men den var vanskelig å få beina over for kvinner i lange kjoler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway