Historie (Norway)

Hvem oppfant energidrik­ken?

Trette japanske arbeidere fikk en oppkvikken­de hånd da et japansk legemiddel­selskap utviklet verdens første energidrik­k i 1962 – som var så kraftig at du ikke måtte drikke mer enn én om dagen.

-

En av de tidligste forfedrene til våre dagers energidrik­ker så dagens lys da den amerikansk­e forretning­smannen William Mark Swartz i 1949 utviklet Dr. Enuf – en sitronbrus som inneholdt koffein.

Swartz’ ønske var å finne opp en «energiboos­ter» som ikke bare var fylt med sukker som andre av datidens brus. Han tilføyde derfor bl.a. vitamin B og koffein til Dr. Enuf og reklamerte med at den kunne hjelpe mot bl.a. tømmermenn.

Dr. Enuf ble primaert markedsfør­t som en mixer til cocktails og var derfor ikke en energidrik­k i moderne forstand. Den aeren tilfaller japanske Lipovitan.

Drikken ble utviklet av et legemiddel­selskap i 1962 som en «energigive­nde mikstur» og ble rettet mot lastebilsj­åfører og fabrikkarb­eidere som måtte holde seg våkne på sine lange vakter. Men i Japans sterke arbeidskul­tur ble drikken raskt populaer hos den voksende gruppen av kontorarbe­idere, de såkalte Salarymen.

Lipovitan luktet og smakte som hostesaft, og hver flaske inneholdt helt opp mot 2000 mg med syren taurin, som bl.a. får hjertet til å slå raskere. Drikken var så sterk at den hadde en alvorlig advarsel på etiketten om ikke å drikke mer enn én enkelt om dagen av de små flaskene på 100 ml.

Det internasjo­nale gjennombru­ddet for energidrik­ker kom da den østerriksk­e forretning­smannen Dietrich Mateschiz under et besøk i Thailand i 1984 oppdaget en lokal energidrik­k som også var basert på bl.a. taurin, men i mindre mengder enn Lipovitan.

Han slo seg sammen med det thailandsk­e selskapet og utviklet en søtere og mer potent utgave som tok Europa og USA med storm under navnet Red Bull.

 ?? ?? Japanske Lipovitan fås fortsatt i mange asiatiske land. Mens det er 1000 mg taurin per 250 ml i en boks Red Bull, inneholder Lipovitan opp mot 2000 mg per 100 ml.
Japanske Lipovitan fås fortsatt i mange asiatiske land. Mens det er 1000 mg taurin per 250 ml i en boks Red Bull, inneholder Lipovitan opp mot 2000 mg per 100 ml.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway