Historie (Norway)

Mormonere ble massearres­tert for polygami

I 1953 ble innbyggern­e i en mormonsk landsby arrestert for flerkoneri. Arizonas guvernør håpet at aksjonen ville sikre ham gjenvalg, men saken endte som en offentlig skandale.

-

Journalist­er og pressefoto­grafer sto klare da politiet i Arizona rykket inn i landsbyen Short Creek tidlig en morgen i 1953. Det var statens guvernør, John Howard Pyle, som hadde gitt ordre om aksjonen. I Short Creek på landsbygda i Arizona bodde det rundt 400 mormonere.

Trossamfun­net praktisert­e flerkoneri, som de mente var påbudt av Gud. Men flerkoneri var forbudt i Arizona. Ifølge guvernøren var mormonerne i Short Creek derfor en trussel mot "offentlig orden og sikkerhet". Pyle hadde invitert pressen i håp om at aksjonen mot de kriminelle mormonerne ville sikre ham gjenvalg som guvernør. Til avisen Deseret News kalte Pyle mormonsamf­unnet i Short Creek for: "Den mest motbydelig­e sammensver­gelsen man kan forestille seg". Men USAs største aksjon mot polygamist­er fikk en annen effekt enn det Pyle hadde håpet.

Gråtende barn vakte forargelse

Da politiet rykket inn i Short Creek 26. juli 1953, var mormonerne samlet til bønn i byens skole. Utenfor lekte barna. Men bønner til Gud om hjelp mot politiet forhindret ikke massearres­tasjonen. Alle de 236 barna ble tatt i forvaring. Flere gråt av frykt for politiet mens pressefoto­grafene knipset i vei. Bilder fra aksjonen ble trykket i flere aviser og skapte et ramaskrik.

"Hvor mye fantasi skal det til for å kalle Short Creek-barnas handlinger for opptøyer? I så fall har det vaert et opprør med bleier og volleyball!" raste avisen The Arizona Republic. Mennene i Short Creek ble kastet i fengsel mens kvinner og barn ble tvangsflyt­tet til landsbyer i naerheten. Etter to års tautrekkin­g i retten fikk mormonerne lov til å komme tilbake til Short Creek. Året før, i 1954, tapte republikan­eren Pyle guvernørva­lget for demokraten Ernest McFarland. Pyle mente selv at massearres­tasjonen i Short Creek var årsaken.

 ?? ?? Arizonas guvernør trodde at en arrestasjo­n av polygamist­er ville sikre ham gjenvalg som guvernør, men bilder av gråtende barn i avisene satte en stopper for planen.
Arizonas guvernør trodde at en arrestasjo­n av polygamist­er ville sikre ham gjenvalg som guvernør, men bilder av gråtende barn i avisene satte en stopper for planen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway