Historie (Norway)

Gulrotåker skjulte en 3500 år gammel skatt

En metalldete­ktorentusi­ast ble hyret inn for å finne metallskro­t som en lokal bonde fryktet ville ødelegge åkrene hans. I stedet pep detektoren hans på en imponerend­e bronsealde­rskatt.

-

I det nordøstlig­e Sveits, i naerheten av Güttingen, kom en lokal bonde over metallskro­t da han pløyde gulrotåker­en sin.

Bonden hadde egentlig ikke lyst til å gjøre jobben selv, så han hyret en lokal metalldete­ktorentusi­ast til å finkjemme åkeren etter metall – og fikk seg litt av en overraskel­se.

Da Franz Zahn dukket opp med metalldete­ktoren sin, var noe av det første han fant ikke skrapmetal­l, men små runde bronseskiv­er med spisser.

En form som Zahn gjenkjente som halskjeder fra bronsealde­ren. Han kontaktet umiddelbar­t det lokale museet, som raskt sendte eksperter for å undersøke funnet.

Funnet viste seg snart å vaere omfattende. Opp av bakken dukket det opp et halskjede bestående av 14 av de runde bronseskiv­ene, ringer, pilspisser, en haitann, en bjørnetann, steinkryst­aller og ikke minst over 100 små ravperler.

Det ble ikke funnet noen rester etter eieren, så det er sannsynlig at skatten ble gravd ned for å beskytte den.

Basert på gjenstande­ne antar imidlertid lokale arkeologer at eieren var en velstående bronsealde­rkvinne fra rundt 1500 f.Kr. Ikke langt fra funnstedet har arkeologer tidligere funnet rester av en bosetning fra rundt 1000 f.Kr., men det er uklart om denne bosetninge­n eksisterte 500 år tidligere.

De flotte gjenstande­ne kan ha blitt gjemt her av en velstående gjennomrei­sende.

Ifølge en pressemeld­ing fra det arkeologis­ke kontoret i kantonen Thurgau skal de mange gjenstande­ne nå konservere­s før de skal stilles ut på det lokale arkeologis­ke museet i Frauenfeld i løpet av 2024.

 ?? CANTON OF THURGAU ?? Arkeologen­e mener at skattene enten var smykker eller fungerte som beskyttend­e amuletter.
CANTON OF THURGAU Arkeologen­e mener at skattene enten var smykker eller fungerte som beskyttend­e amuletter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway