Historie (Norway)

Mysteriet om Egypts første kvinnelige farao kan vaere løst

Hundrevis av 5000 år gamle vinkrukker og noen helt spesielle inskripsjo­ner forbløffer arkeologen­e. Funnene tyder på at en av Egypts første dronninger faktisk var verdens første kvinnelige farao.

-

Da den britiske egyptologe­n sir Flinders Petrie åpnet den enorme graven merket "Y" i oldtidsbye­n Abydos i 1900, var han sikker på at den tilhørte en hittil ukjent farao.

En inskripsjo­n viste imidlertid at graven var reist over en kvinne ved navn Merneith. Hun ble senere identifise­rt som kona til Djet, den fjerde faraoen i det første dynasti.

Men var Merneith selv en farao? Dette spørsmålet har opptatt forskerne helt siden Petries dager. Nå har et nytt funn brakt oss naermere svaret.

Det nye funnet ble gjort av et team bestående av egyptiske, tyske og østerriksk­e arkeologer og omfatter hundrevis av forseglede vinkrukker gjemt i Merneiths gravkomple­ks.

Analyser tyder til og med på at noen av krukkene fortsatt inneholder vin, men like viktig er det at oppdagelse­n kaster nytt lys over den mektige dronningen­s status.

Forskere har lenge visst at Merneith overtok makten etter sin manns død rundt 3000 f.Kr.

Men det er uklart om dronningen bare ble innsatt som regent til sønnen Den var gammel nok til å bli farao, eller om hun styrte på egne vegne.

Inskripsjo­ner fra det gamle riket støtter imidlertid antakelsen om at Merneith regjerte i sitt eget navn. For eksempel står navnet hennes på den såkalte Palermo-steinen, som inneholder en liste over Egypts tidligste faraoer.

Merneith er også nevnt på et segl med en liste over faraoer som ble funnet i graven til sønnen Den.

Arkeologen­e mener at det rike gravgodset i form av vin, som ifølge en pressemeld­ing fra det egyptiske departemen­tet for turisme og fornminner nå er funnet i Merneiths grav, styrker antakelsen om at Merneith faktisk regjerte som statsoverh­ode.

Dette støttes av nye inskripsjo­ner funnet i graven. "Inskripsjo­nene forteller oss at dronningen hadde en høy posisjon, ettersom hun var ansvarlig for den sentrale styringen", sier Dietrich Rau, direktør for det tyske arkeologis­ke institutte­t.

Dermed tyder de nye funnene på at Merneith faktisk regjerte som farao på egne vegne, noe som betyr at hun sannsynlig­vis var Egypts – og historiens – første kvinnelige hersker.

 ?? ?? Hundrevis av krukker med 5000 år gammel vin hjelper forskerne med å finne ut mer om den mystiske egyptiske dronning Merneith.
Hundrevis av krukker med 5000 år gammel vin hjelper forskerne med å finne ut mer om den mystiske egyptiske dronning Merneith.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway