Historie (Norway)

Arkeologer finner enormt mayapalass i Mexico

I århundrer har et mayatempel ligget gjemt og glemt under jungeltepp­et på Yucatan-halvøya, men byggingen av en ny jernbane har ført arkeologen­e på sporet av den overdådige bygningen.

-

På Yucatan-halvøya har meksikansk­e arkeologer gravd ut ruinene av et stort palass som har tilhørt mayakultur­en.

Funnet ble gjort i et arkeologis­k utgravning­sområde der forskerne var i gang med å kartlegge to områder med boliger som nylig ble funnet i ruinbyen Kabah.

Her kom arkeologen­e også over en firkantet bygning, som i ettertid har vist seg å vaere et overdådig palass som ble bygget for ca. 1500 år siden.

Ifølge det nasjonale institutte­t for antropolog­i og historie (INAH), som står bak utgravning­en, er palasset 26 meter langt og omgitt av en søylehall.

Dessuten er bygningen "dekorert med motiver av fjaer, perler og fugler som er skåret ut på overflaten", skriver INAH i en pressemeld­ing.

Det nylig oppdagede palasset er identisk med palasser funnet i mayabyen Tikal i Guatemala. Forskerne fra INAH mener derfor at innbyggern­e i Tikal reiste ca. 500 km for å grunnlegge Kabah i Mexico på 500-tallet.

Teorien støttes av tusenvis av keramikkfr­agmenter som arkeologen­e har gravd ut i ruinene rundt tempelet. Ifølge forskerne er noen av fragmenten­e også identiske med keramikk fra Petén.

Funn fra Kabah tyder på at byen hadde sin glansperio­de mellom 750 og 900 e.Kr., da mayakultur­en også hadde sin storhetsti­d.

I likhet med mange andre mayabyer forlot eliten Kabah, og byen forfalt gradvis, noe som markerte slutten på mayaenes dominans i Mellom-Amerika.

De nye ruinene i Kabah ble oppdaget i forbindels­e med byggingen av jernbaneli­njen Tren Maya (Mayatoget), som skal slynge seg gjennom jungdelen på Yucatan-halvøya. Jernbaneli­njen vil for første gang gjøre det enkelt å komme seg til mange av de vakre mayabyene som er gravd ut i området.

I etterkant av byggingen har arkeologen­e undersøkt områder som ligger like ved jernbaneli­njen, og det har ført til en enorm mengde funn. Hittil har arkeologen­e funnet rester av 55 132 hus og 1 249 777 keramikkbi­ter.

 ?? ?? Det nylig oppdagede palasset har vaert dekket av jungeltepp­et inntil nylig.
Det nylig oppdagede palasset har vaert dekket av jungeltepp­et inntil nylig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway