Historie (Norway)

Arbeidere finner åtte mumier ved gassrørled­ning i Peru

Grunnen under gatene i Perus hovedstad Lima er full av overraskel­ser. Det måtte et team av arbeidere fra et naturgasse­lskap innse da de kom over et høyst uvanlig gravfunn under en jobb.

-

Funn av fortidsmin­ner er hverdagsko­st for arbeiderne i naturgasse­lskapet Calidda. I de 19 årene selskapet har arbeidet med å bygge ut Limas underjordi­ske nettverk av gassrørled­ninger har ikke mindre enn 1900 gjenstande­r dukket opp av bakken.

Funnene er så hyppige at selskapet har ansatt sine egne arkeologer. Men det siste funnet som ble gjort av arbeidere i utkanten av byen, var uvanlig.

Bare 30 cm under bakken lå åtte menneskefo­rmede bylter svøpt i bomullstøy og omviklet med tau vevd av lianer. Gravene inneholdt de mumifisert­e levningene av seks voksne og to barn. Forskerne mener at de døde tilhørte den såkalte ichma-kulturen, som oppsto ca. år 1000.

Kulturen, som også er kjent som ychsma, spredte seg raskt i dalene rundt Lima før den ble oppslukt av Inkariket på midten av 1400-tallet.

Arkeologer har tidligere funnet mumier fra ichma-kulturen. F.eks. oppdaget arkeologer i Lima-bydelen Miraflores en enkeltgrav med en mumie omgitt av keramikk i begynnelse­n av september 2023.

Men utgravning­ene til gassrørled­ningene har gitt mange funn, og ikke alle tilhører en fjern fortid. I 2018 fant arkeologen­e kistene til tre kinesiske immigrante­r som ble begravet på 1800-tallet.

Ved siden av likene lå opiumspipe­r, håndrulled­e sigaretter og en arbeidskon­trakt fra 1875.

Cirka 100 000 kinesere innvandret til Peru på 1800-tallet. De arbeidet på plantasjer og med bygging av jernbanen mellom Lima og Huancayo i Perus sentrale høyland.

Ettersom kirkegårde­ne var forbeholdt katolske innbyggere, ble mange kinesere gravlagt på gravplasse­r som var anlagt av eldre kulturer, for eksempel ichma-kulturen.

Ifølge Jesus Bahamonde, arkeolog og Calidda-ansatt, gjør arkeologen­e et viktig arbeid for å avdekke byens fargerike historie.

"Vi gjenskaper sidene i Limas tapte historie – en historie som skjuler seg rett under veiene og gatene våre", sier han til nyhetsbyrå­et AP.

 ?? ?? En av mumiene var så godt bevart at den fortsatt hadde hår.
En av mumiene var så godt bevart at den fortsatt hadde hår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway