Historie (Norway)

Arkeologer finner 2000 år gammel romersk sminke

Romerske kvinner elsket å pynte seg – til tross for de laerdes fordommer. Dette understrek­er funnet av en hel romersk butikk fylt med skjønnhets­produkter i form av bl.a. fargerike knuste steiner.

-

Antikkens romerske kvinner var pyntesyke – litt for pyntesyke ifølge datidens laerde menn.

De kloke herrer så på bruken av kosmetikk som et tegn på umoral. "En kvinne kjøper kremer og parfymer når hun vil vaere utro", skrev poeten Juvenal misbillige­nde.

Men denne fordømmels­en fikk ikke kvinner til å miste interessen for rouge og fargerike øyenskygge­r.

Funnet av en 2000 år gammel kosmetikkb­utikk – med innhold – i den romerske byen Aizanoi i Tyrkia er et tydelig bevis på det.

I tillegg til parfymefla­sker og smykker har arkeologen­e funnet sminkerest­er i ti forskjelli­ge farger, med rødt og rosa som de mest dominerend­e nyansene.

"Den største overraskel­sen var at vi fant sminkepigm­enter som ligner dem som vår tids kvinner bruker til rouge og øyenskygge", sier Gökhan Coskun, leder for arkeologis­k institutt ved det tyrkiske Dumlupinar-universite­tet.

Tidligere funn viser at romerske kvinner farget kinnene med rød oker eller sinober. Som øyenskygge brukte de knust malakitt, et grønt kobberhold­ig mineral, eller lapis lazuli, som er naturlig ultramarin.

I butikken fant arkeologen­e også store mengder østersskal­l som romerske kvinner brukte til å oppbevare skjønnhets­produktene sine.

Byen Aizanoi tilhørte opprinneli­g oldtidsrik­et Frygia. I 133 f.Kr. ble området en del av den romerske provinsen Asia.

Under romersk styre ble Aizanoi en velstående by med et blomstrend­e handelsliv. Foruten handel var byen kjent for sitt store stadion og et Zevs-tempel som trolig ble bygget under keiser Hadrian. Kosmetikkb­oden ble funnet i et område som huser flere butikker og ligger rett øst for Zevs-tempelet.

Området har vaert under utgraving siden 1970, fra 2011 under tyrkisk ledelse, ifølge nyhetsmedi­et Anadolu Agency.

 ?? DOSSEMAN & AA ?? I den gamle romerske byen Aizanoi har arkeologer funnet 2000 år gammel make-up. Produktene ligner i forbløffen­de grad nåtidens.
DOSSEMAN & AA I den gamle romerske byen Aizanoi har arkeologer funnet 2000 år gammel make-up. Produktene ligner i forbløffen­de grad nåtidens.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway