Historie (Norway)

Forsker: De første cowboyer var slaver

De første cowboyene var ikke hvite menn som levde det frie liv på praerien. De var slaver – importert fra Afrika som kvegdriver­e for den hvite mann, hevder en amerikansk forsker i en ny studie.

-

Alle vet hvordan en amerikansk cowboy ser ut.

Iført bredbremme­t hatt og spisse støvler lever han det frie livet på hesterygge­n på den åpne praerien. Han ser kanskje ut som John Wayne, men han er i hvert fall hvit.

Slik fremstille­s det i det minste i westernfil­mene.

Men amerikansk­e cowboyer har ikke alltid vaert hvite, og de første var heller ikke frie. De var svarte slaver hentet fra Afrika, hevder Nicolas Delsol, en amerikansk forsker ved Florida Museum of Natural History.

I en ny studie har Delsol og teamet hans analysert DNA fra knokler fra til sammen 21 storfe fra fem ulike utgravning­er i Amerika.

Knoklene stammer fra perioden 1500-1700, de to første århundrene etter den europeiske koloniseri­ngen.

Før den tid fantes det ikke kyr i Amerika, og alt kveg ble importert. Som forventet viste DNA fra de eldste knoklene at kveget var av europeisk avstamning.

DNA fra en knokkel fra 1600-tallet fortalte imidlertid en annen historie. Her kom det genetiske materialet fra en storferase som bare fantes i Afrika. De spanske koloniherr­ene begynte å importere kveg fra Afrika fordi spanjolene ikke kunne skaffe nok kyr selv.

For å dekke etterspørs­elen fra koloniene tok spanjolene dyr fra kvegfarmer på vestkysten av Afrika.

Siden kolonisten­e også trengte folk til å passe de mange dyrene, tok spanjolene de afrikanske kvegavlern­e som slaver, hevder Delsol. De hadde erfaring med dyrene og var derfor et opplagt valg.

Cowboykult­uren kom til dagens USA da vaqueros, det spanske ordet for cowboy, drev kveg inn i den sørvestlig­e delen av Nord-Amerika. Dette skjedde første gang i 1598, da de første vaqueros ble sendt inn i det som i dag er New Mexico.

Da området ble innlemmet i USA på 1800-tallet, ble de spanske cowboyene erstattet av amerikaner­e.

For Delsol føyer det nye funnet en viktig dimensjon til cowboyhist­orien. "Det endrer hele perspektiv­et på cowboyen, som i det 20. århundret ble en mytisk figur som var hvit", sier han til tidsskrift­et Science.

 ?? ??
 ?? ?? Undersøkel­ser av en kvegtann funnet i Mexico viser at kuas arvemasse stammer fra Afrika.
Undersøkel­ser av en kvegtann funnet i Mexico viser at kuas arvemasse stammer fra Afrika.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway