Historie (Norway)

Hvem var historiens første konge?

Han ble født som beskjeden bondesønn, men fikk tilkjempet seg tronen – og snart lå store deler av Midtøsten under hans nåde. Mens andre regjerte over småbyer, grunnla Sargon historiens første imperium.

- Historie 6 · 2024

Historiker­ne har vanskelig for å svare entydig på hvem historiens første konge var. Men en kvalifiser­t kandidat er Sargon av Akkad, som etablerte et mektig rike i Midtøsten for ca. 4300 år siden.

Herskerne før Sargons tid regjerte i en historisk uklar periode som var innhyllet i mytologien­s tåker, og forskere finner det derfor vanskelig å bekrefte deres eksistens og gjerninger.

Sargon var en av de første kongene hvis eksistens er bekreftet, og hvis regjerings­tid er beskrevet i forskjelli­ge historiske kilder.

Sargon kom fra beskjedne kår, og faren skal ha vaert bonde. Men som ung mann kjempet Sargon seg til tronen og forente bystatene Akkad og Sumer.

Deretter kastet han seg ut i et erobringst­okt og erobret nabobystat­ene sine. I løpet av ca. 40 år på tronen erobret kongen et stort område som strakte seg over blant annet deler av dagens Tyrkia, Irak, Iran og Syria. Ifølge kilder fra oldtiden erobret Sargon 34 store byer og hadde en stående haer på 5400 krigere.

Sargons store styrke var en velutvikle­t sans for administra­sjon og byråkrati. Han satte guvernører til å regjere på sine vegne og beholdt dermed kontrollen over sitt enorme rike.

I de erobrede områdene fikk innbyggern­e lov til å oppretthol­de sitt levevis hvis de underkaste­t seg Sargon og betalte skatt. Den tilnaermin­gen gjorde Sargon til en populaer hersker fordi han ble en garantist for fred.

I tillegg la kongen stor vekt på håndverk og handel og fikk etablert handelsfor­bindelser med blant annet Indus-sivilisasj­onen og Den arabiske halvøy, som ga ham tilgang til store ressurser.

Velstanden ble blant annet brukt på imponerend­e arkitektur og kunstverk.

 ?? ?? Kong Sargon erobret enorme deler av Midtøsten for rundt 4300 år siden.
Kong Sargon erobret enorme deler av Midtøsten for rundt 4300 år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway