Historie (Norway)

Hvordan luktet romerne?

Spanske arkeologer fant en liten flaske med rester av ekte romersk parfyme i 2019. Etter grundige analyser kan forskerne nå avsløre hvordan romerne luktet for rundt 2000 år siden.

-

Parfymer var svaert populaere blant antikkens romere, og både kvinner og menn gjorde en dyd av å lukte godt.

Duftene ble utvunnet av en lang rekke forskjelli­ge blomster og urter, men inntil nylig hadde arkeologer aldri funnet fysiske rester av romernes parfymer eller velduftend­e salver.

Det endret seg i 2019 da arkeologer fra universite­tet i Córdoba fant et romersk gravkammer i forbindels­e med boligbyggi­ng i den sørspanske byen Carmona.

Den store graven stammet fra det 1. århundret e.Kr. og inneholdt et stort antall urner og gravgods – blant annet en liten flaske som var så godt forseglet at den fortsatt inneholdt det som så ut til å vaere en godt bevart parfymert salve.

Den ca. 2000 år gamle salven ble gjenstand for flere avanserte undersøkel­ser for å identifise­re ingrediens­ene, og forskerne kunne konkludere med at salven inneholdt en eterisk olje i tillegg til olivenolje.

Oljen kom fra planten patchouli. Den er kjent for å ha en intens, eksotisk, moskusakti­g og lett jordslått duft, som også i dag brukes i parfymer.

«Selv om arkeologis­ke utgravning­er har funnet et stort antall krukker som ble brukt til å lagre parfymer og salver i antikkens Roma, er kunnskapen vår om den kjemiske sammensetn­ingen eller opprinnels­en til stoffene de inneholdt, begrenset. Så vidt vi vet, er dette første gang en parfyme fra romertiden er identifise­rt», skriver forskerne i sin vitenskape­lige artikkel.

Patchoulip­lanten stammer fra Sørøst-Asia, og den eteriske oljen må derfor ha blitt importert tusenvis av kilometer til Spania.

Forskerne konkludere­r derfor med at eierne av graven må ha vaert velstående og trolig tilhørt aristokrat­iet.

 ?? ?? Analyser av innholdet i en liten parfymefla­ske viser at romerne luktet av blant annet planten patchouli.
Analyser av innholdet i en liten parfymefla­ske viser at romerne luktet av blant annet planten patchouli.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway