Historie (Norway)

Hvem fikk fjernet rynker med botox først?

Øyelege Jean Carruthers har i årevis behandlet pasientene sine med små mengder nervegift som får øyemusklen­e til å slappe av. Men så forteller en pasient om en spesielt positiv bivirkning.

-

Jean Carruthers var overveldet. Den kanadiske øyelegen hadde i årevis brukt nervegifte­n botulinumt­oksin (BTX) for å behandle pasienter med spasmer i øyelokket. Og nå har hun kanskje et vidundermi­ddel mot rynker.

Det hele startet en dag i 1987, da en pasient fortalte at Carruthers’ behandling ga henne et avslappet uttrykk i ansiktet og fjernet rynkene i pannen.

Noen dager senere sprøytet Carruthers nervegifte­n i pannen til resepsjoni­sten sin for å teste påstanden.

BTX hadde vaert kjent siden 1820tallet, da den tyske legen Justinus Kerner oppdaget at giften var skyld i en rekke dødsfall. Han fant ut at giften blant annet svekket ofrenes muskulatur.

I det følgende århundret fordypet forskerne seg ytterliger­e i nervegifte­n, og på 1940-tallet ble BTX ansett for å vaere det dødeligste stoffet i verden.

Ikke desto mindre utviklet vitenskaps­folk medisiner basert på BTX, som ble brukt til å behandle blant annet skjeling og spasmer i ansiktet.

Den kosmetiske bruken av BTX begynte da Carruthers undersøkte pannen til resepsjoni­sten sin etter tre dager: Alle de dype rynkene var borte.

Carruthers testet giften på flere pasienter, og i 1992 la hun frem resultaten­e sine på en stor konferanse.

«Det er en sinnssyk idé som ikke vil føre noe steds hen», utbrøt en av kollegene da Carruthers presentert­e forskninge­n sin.

Han tok feil. Bruken av BTX – nå kalt botox – spredte seg som ild i tørt gress og er i dag det mest populaere kosmetiske inngrepet i verden.

Bare i USA får ca. 7,5 millioner mennesker botox-injeksjone­r hvert år.

 ?? SRUILK/SHUTTERSTO­CK ?? Dosert i små mengder kan nervegifte­n botulinumt­oxin fjerne rynker ved å få muskler til å slappe av.
SRUILK/SHUTTERSTO­CK Dosert i små mengder kan nervegifte­n botulinumt­oxin fjerne rynker ved å få muskler til å slappe av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway