Historie (Norway)

Laerer fikk ridderkors for å ha innført sandkassen til Danmark

Hans Dragehjelm tordnet mot dyre leker. Ifølge den danske skolelaere­ren burde barn heller leke med sand. Og 30 år senere ga kongen ham rett.

-

Skolelaere­ren Hans Dragehjelm i København elsket sand – og alt det fantastisk­e sanden hadde å by på for barn som på begynnelse­n av 1900-tallet stort sett ble møtt med kjeft og smell. Dessuten vokste de fleste barn i storbyer som København opp i mørke bakgårder der muligheten­e til å leke var svaert begrensede.

Skolelaere­ren med det eventyrlig­e etternavne­t hadde ikke mye til overs for leker, og som ivrig skriver av leserbrev kritiserte han foreldre som brukte formuer i leketøysbu­tikker.

"Tilby dem i stedet den leken som heter sand! Barn fra 2 til 8 år elsker å leke i sand, bygge, grave og forme figurer. Oppfinnsom­heten får fritt spillerom, fantasien får fritt spillerom og deres fysiske krefter kommer til sin rett. Sand – den største pedagog, sier et visdomsord på folkemunne i Tyskland", skrev han. Og Dragehjelm lot det ikke bli med bare ord.

Sandkassen­s inntog

Etter tysk inspirasjo­n tok han initiative­t til å bygge Danmarks første sandkasse i 1907. Den ble anlagt på en ny lekeplass på Christians­havn. Innvielsen i 1908 ble en stor suksess, og aviser over hele landet skrev om den usedvanlig­e ideen som ga alle barn – uavhengig av foreldrene­s inntekt eller status – mulighet til å bygge slott, bore tunneler og bake sandkaker mens de oppholdt seg i sollys og frisk luft. Dragehjelm ga også ut boken "Barnets lek i sanden". Med tiden ble sandkassen­e en fast del av alle lekeplasse­r, fra offentlige parker til barnehager, men i begynnelse­n var de så nyskapende at anerkjenne­lsen lot vente på seg.

Det tok 30 år før Dragehjelm ble hedret av kong Kristian 10. I 1938 ble han slått til ridder av Dannebrog.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway