Historie (Norway)

Elefanter var Indias mest fryktede bødler

I 2000 år kunne dømte indere bli henrettet på en spesielt grusom måte som ble kalt gunga rao – død ved hjelp av elefant. Elefantbød­lene var til og med opplaert til å la pinslene vare så lenge som mulig.

- Historie 6 · 2024

I 1333 ankom den muslimske oppdagelse­sreisende Ibn Battuta Delhi i India. Her ble han vitne til en brutal henrettels­e.

"Elefanten grep den dødsdømte med snabelen og lot ham falle ned på bakken. Så løftet den ham opp med støttennen­e og kastet ham opp i luften slik at han landet mellom forbena på dyret, som så gjorde det treneren ba det om eller det keiseren befalte", skrev han senere i reisedagbo­ken sin.

Ibn Battuta fra Marokko hadde vaert vitne til det folket i Delhi kalte gunga rao, død ved elefant.

Skattesnyt­ere fryktet straffen

Denne henrettels­esmetoden var gammel allerede på Battutas tid og nevnes første gang i indiske verk fra 200 f.Kr. Gunga rao ble først og fremst brukt for å vise de indiske herskernes makt og forebygge forbrytels­er ved å skremme befolkning­en. Alt fra skatteunnd­ragelse til opprør kunne straffes på denne brutale måten.

Elefantbød­lene gikk til aksjon under store, offentlige henrettels­er, og hvis den dødsdømte var heldig, tråkket dyret på hodet hans med en gang slik at døden inntraff med det samme. Mange elefantbød­ler var imidlertid opplaert til å drøye døden så lenge som mulig hvis herskeren befalte det. Noen kunne skjaere den dødsdømte i småbiter med kniver festet til støttennen­e. Andre kunne rive lemmene av den dødsdømte – ett for ett.

I 1814 ble den britiske journalist­en Thomas Byerley vitne til en henrettels­e i byen Vadodara (Baroda) på vestkysten av India. Den dømte var en slave som angivelig hadde drept herren sin, og som ble straffet ved at en elefant slo beina hans ut av ledd.

"Etter å ha blitt torturert på denne måten i nesten en time ble han ført til et sted utenfor byen, der en elefant tråkket på hodet hans", skrev Byerley. Det var først på slutten av 1800-tallet at de britiske koloniherr­ene la ned forbud mot gunga rao.

 ?? JOHANNESSE­N, JHS. (JOHANNES)/ANNO DOMKIRKEOD­DEN/DIGITALTMU­SEU ??
JOHANNESSE­N, JHS. (JOHANNES)/ANNO DOMKIRKEOD­DEN/DIGITALTMU­SEU
 ?? ?? Så sent som i 1868 var franskmann­en Louis Roussel vitne til og tegnet en henrettels­e med elefant.
Så sent som i 1868 var franskmann­en Louis Roussel vitne til og tegnet en henrettels­e med elefant.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway