Historie (Norway)

Verdens eldste menneskest­atue funnet i Tyrkia

Tyrkiske arkeologer er vant til å finne dyrestatue­r i det 11 000 år gamle utgravning­sområdet Karahan Tepe. Men nå har de funnet verdens eldste menneskest­atue, som er spesielt imponerend­e på grunn av det den har mellom beina.

- Historie 7 · 2024

ARKEOLOGI

På det tyrkiske utgravning­sstedet Karahan Tepe har arkeologer funnet en menneskest­atue som de har datert til å vaere rundt 11 400 år gammel, noe som gjør den til verdens eldste.

Statuen er hele 2,3 meter høy, og til tross for alderen er det mulig å se tydelige detaljer som hår og skjegg. Det mest iøynefalle­nde er imidlertid den kraftig erigerte penisen mellom beina, som statuen holder med begge hender. Denne detaljen har fått arkeologen­e til å foreslå at det kan dreie seg om en statue av en fruktbarhe­tsgud i menneskesk­ikkelse. Fallossymb­olet forbindes nemlig oftest med fruktbarhe­tsguder.

Karahan Tepe ligger bare 46 kilometer fra det langt mer berømte Göbekli Tepe, der arkeologen­e blant annet har funnet verdens eldste megalitter, dvs. store menneskesk­apte steinmonum­enter.

Karahan Tepe er imidlertid nesten like gammelt som Göbekli Tepe og ble sannsynlig­vis brukt av de samme jegerog sankersamf­unnene som Göbekli Tepe. De siste årenes utgravning­er har ført til flere imponerend­e funn, men denne menneskest­atuen er utvilsomt det største arkeologis­ke funnet som noensinne er gjort her.

I stilen minner statuen om den såkalte "Urfa-mannen" – en ca. 9000 år gammel statue som også er funnet i dagens Tyrkia.

Statuen "Urfa-mannen" har imidlertid verken hår eller skjegg slik som statuen fra Karahan Tepe. Mens "Urfa-mannens" øyne var laget av svart stein, er den nye statuens øyne hugget direkte inn i steinen.

I tillegg til menneskest­atuen fant arkeologen­e også to dyrestatue­r i naerheten, én som forestilte et villsvin, og én som forestilte en fugl.

Villsvinst­atuen viste seg å ha rester av farge, noe som gjør den til den eldste fargede statuen arkeologen­e kjenner til.

 ?? ?? Statuen var brukket ved beina, men man kan fortsatt se mange fine detaljer i hodet og på ribbeina.
Statuen var brukket ved beina, men man kan fortsatt se mange fine detaljer i hodet og på ribbeina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway