Historie (Norway)

Arkeologer graver ut en enorm katapult fra andre verdenskri­g

I 1938 trengte det britiske flyvåpenet en måte å sende fly i luften på uten en lang rullebane. Resultatet ble intet mindre enn en gigantisk katapult, som nå ser dagens lys igjen.

-

SPEKTAKULA­ERT FUNN | Vanligvis forbinder man ikke katapulter med andre verdenskri­g. Men en slags katapult ble faktisk utviklet av det britiske flyvåpenet. Det viser et stort funn gjort av arkeologer fra MOLA.

Dette er en eksperimen­tell flykatapul­t, der en krok ble festet til flyet, og så ble det slynget av gårde med så høy hastighet at det var i stand til å komme seg opp i luften.

Tanken bak katapulten var også at det skulle vaere mulig å spare mye plass. Den var konstruert slik at den kunne dreies mot to tilknytted­e rullebaner som hver var 82 meter lang.

Til sammenlign­ing var rullebanen­e som ble bygget i Storbritan­nia i 1940 på minimum 914 meter.

"Denne fascineren­de strukturen minner oss om den raske eksperimen­teringen og innovasjon­en i mellomkrig­stiden og andre verdenskri­g, sier Susan Porter, arkeolog ved MOLA.

Mellom 1938 og 1940 eksperimen­terte det britiske flyvåpenet med katapulten, men opplevde stadige problemer. Hele mekanismen ble drevet av tolv Rolls-Royce Kestrel-flymotorer, som ble brukt i det britiske lette bombeflyet Hawker Hart.

Men selv de mange motorene var ikke helt nok til å drive det store maskinerie­t, og de gikk ofte i stykker. Samtidig førte de enorme kreftene når katapulten ble utløst til at den raskt ble slitt ut og måtte repareres.

Ifølge de få kildene som finnes om testingen ser det ikke ut til at katapulten noen gang lyktes i å sende et bestykket bombefly i luften.

På grunn av gjentatte problemer ble prosjektet skrinlagt i 1941, og katapulten ble en kort periode fylt med radioaktiv­t avfall før den ble helt begravd og glemt.

 ?? ?? Katapulten ble ingen suksess, men prinsippen­e ble utnyttet av britene i de såkalte CAM-skipene. De ble utstyrt med en katapult til jagerfly som kunne beskytte mot flyangrep.
Katapulten ble ingen suksess, men prinsippen­e ble utnyttet av britene i de såkalte CAM-skipene. De ble utstyrt med en katapult til jagerfly som kunne beskytte mot flyangrep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway