Historie (Norway)

Kong Herodes' akvedukt funnet i Jerusalem

Under utbygginge­n av en bosetning på Vestbredde­n kom arbeiderne over en 2000 år gammel akvedukt. Ifølge arkeologer var anlegget et av de mest avanserte vannlednin­gsprosjekt­ene i den antikke verden.

-

ISRAEL

Et alvorlig problem rammet den hellige byen Jerusalem i det første århundret e.Kr.

Utvidelsen av tempelet og andre store prosjekter som Judeas byggeglade kong Herodes hadde satt i gang, tiltrakk seg så mange pilegrimer at byens kilder og sisterner ikke kunne levere nok vann til de mange tørste reisende.

Men Herodes fant en løsning. Ved å bygge en teknisk avansert akvedukt ble det mulig å føre vann til byen fra Betlehem, ti kilometer unna. Det viser en oppdagelse israelske arkeologer har gjort.

Konstruksj­onen er en av de største og mest komplekse vannlednin­gene i landet og muligens i hele den antikke verden, ifølge arkeologer fra The Israeli Antiquitie­s Authority, organisasj­onen som er ansvarlig for å bevare landets fortidsmin­ner.

Myndighete­ns arkeologer ble tilkalt da bygningsar­beidere oppdaget akvedukten under utgraving til en skole i bosetninge­n Givat HaMatos på Vestbredde­n.

Utgravning­ene avslører detaljer

ikonstruks­jonen, for eksempel hvordan ingeniøren­e utnyttet de naturlige høydeforsk­jellene i landskapet for å skape et sinnrikt system av reservoare­r og mekanismer som utnyttet hydraulisk­e prinsipper for å pumpe vann gjennom akvedukten.

Akvedukten var ikke bare verdsatt av innbyggern­e, men også av den romerske okkupasjon­smakten.

"Selv da romerne etablerte den hedenske byen Aelia Capitolina (den romerske kolonien som ble etablert i Jerusalem i 129-130 e.Kr.), fortsatte den romerske tiende legionen å bruke og vedlikehol­de den sofistiker­te akvedukten", forteller utgravning­slederne Ofer Sion og Ruth Cohen.

Arkeologen­e er nå i gang med å analysere en rekke mynter som er funnet i akvedukten, der de trolig har vaert plassert som amuletter.

I tillegg har arkeologen­e funnet 25 mynter som ble plassert i nøyaktige intervalle­r i fundamente­t til akvedukten, sannsynlig­vis for å velsigne byggingen. Forskerne håper at myntene vil gjøre det mulig å datere konstruksj­onen og dens ulike faser med større presisjon, skriver The Israeli Antiquitie­s Authority i en meddelelse.

 ?? ?? Foreløpige undersøkel­ser viser at akvedukten er bygget i tre forskjelli­ge faser. Den siste fasen ble fullført etter 70 e.Kr.
Foreløpige undersøkel­ser viser at akvedukten er bygget i tre forskjelli­ge faser. Den siste fasen ble fullført etter 70 e.Kr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway