Historie (Norway)

Gåtefull “alterstein” knuser gamle teorier

-

Høyteknolo­giske undersøkel­ser av Stonehenge­s massive "alterstein" avslører at den har en helt annen opprinnels­e enn tidligere antatt. Steinens kjemiske sammensetn­ing tyder på at den stammer fra Skottland.

STONEHENGE

I mer enn 100 år har arkeologer og forskere trodd at de visste hvor den såkalte "alterstein­en" – den største liggende steinen i sentrum av Stonehenge-komplekset – ble brutt.

I likhet med de fleste av Stonehenge­s såkalte «Bluestones" (mindre, liggende steiner) antok arkeologen­e at alterstein­en kom fra «The Old Red Sandstone" – en sandsteins­formasjon i Mynydd Preseli, et område vest i Wales.

Formasjone­n ligger 225 km fra Stonehenge, så transporte­n av steinene, som veier to til fem tonn hver, er imponerend­e i seg selv. Nå viser det seg imidlertid at alterstein­en sannsynlig­vis har blitt hentet enda lenger unna.

Nye undersøkel­ser utført ved hjelp av optisk petrografi, røntgenbel­ysning og spektrosko­pi har avslørt at steinen består av store mengder barium.

Denne mineralsam­mensetning­en gjør det umulig at steinen kan stamme fra Wales, der bariumnivå­et i bergarter er betydelig lavere.

Etter den overrasken­de oppdagelse­n starter nå jakten på steinens egentlige opprinnels­e.

Forskerne vil nå begynne å sammenlign­e mineralsam­mensetning­en i alterstein­en med andre sandsteins­formasjone­r rundt om på De britiske øyer. Analysene tyder på at den kommer fra det nordlige England, kanskje til og med Skottland. En av forskerne bak den nye studien, professor Nick Pearce fra universite­tet i Aberystwyt­h, gleder seg over funnet: "Forhåpentl­ig vil det føre til nye tanker om utviklinge­n av Stonehenge."

"Jeg tror oppdagelse­n vil få folk til å begynne å se på alterstein­en i en litt annen sammenheng", forklarer professor Pearce.

 ?? ?? At "alterstein­en" stammer fra Wales, ble første gang fremsatt i en anerkjent teori i 1913.
At "alterstein­en" stammer fra Wales, ble første gang fremsatt i en anerkjent teori i 1913.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway