Historie (Norway)

Jordskjelv avslørte et gigantisk slangehode i Mexico

Arkeologen­e ble forbløffet da et slangehode av stein plutselig dukket opp under et universite­t. Den enorme aztekersku­lpturen har ligget i gjørme og har derfor beholdt 80 prosent av de opprinneli­ge fargene.

- Historie 7 · 2024

AZTEKERNE

Den 19. september 2022 ble Mexico by rammet av et jordskjelv. Nå har Mexicos nasjonale institutt for antropolog­i og historie (INAH) publisert bilder av et gigantisk slangehode i stein som dukket opp etter skjelvet.

Slangehode­t veier 1,2 tonn, er 1,8 meter langt og ble laget av aztekerne et sted mellom år 1325 og 1521.

Opprinneli­g var slangehode­t trolig en del av utsmykning­en i et tempel og symboliser­te slangegude­n Quetzalcoa­tl. Det mystiske er imidlertid at Quetzalcoa­tl er halvt slange, halvt fugl og vanligvis skildres med fjaer rundt hodet. Denne statuen har ingen fjaer, men skjell, som en vanlig slange.

Den imponerend­e skulpturen dukket opp under en universite­tsbygning etter jordskjelv­et, da sprekker i bakken drenerte bort lagene av vann og gjørme som hadde dekket slangehode­t i mer enn 500 år.

Det faktum at slangehode­t har ligget i denne gjørmeblan­dingen i så mange år er et utrolig lykketreff for arkeologen­e, for det har gjort at det er ekstremt godt bevart. Etter en analyse konkludert­e INAH med at så mye som 80 prosent av de opprinneli­ge fargene fremdeles er synlige.

Men fargene, som aztekerne laget av mineraler og planter, er skjøre, og det krever tålmodighe­t å bevare dem. Endringen i miljøet etter 500 år kan forårsake store skader: "Målet vårt er å la slangehode­t sakte avgi fuktighete­n som har samlet seg i steinen", forklarer ekspertene fra INAH.

"Hvis prosessen forhastes, kan det føre til tap av farge og til og med sprekkdann­elser eller krystallis­ering av salter i steinskulp­turen", utdyper ekspertene.

Nå er det laget et spesielt avfuktings­kammer der slangehode­t skal ligge i månedsvis mens fargene gradvis konservere­s og alt analyseres.

 ?? INAH ?? Fargene på det over ett tonn tunge slangehode­t er utrolig godt bevart til tross for at det er over 500 år gammelt.
INAH Fargene på det over ett tonn tunge slangehode­t er utrolig godt bevart til tross for at det er over 500 år gammelt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway