Historie (Norway)

Europas eldste sko funnet i flaggermus­hule

Et par 6200 år gamle sandaler er funnet i en spansk flaggermus­hule og avslører at steinalder­ens europeere var dyktigere håndverker­e enn hittil antatt. Sandalene er ikke engang langt fra moderne skodesign.

-

ARKEOLOGI |

Europas eldste sko ble gjemt i en hule fylt med flaggermus­ekskrement­er.

Det er konklusjon­en etter at et internasjo­nalt forskertea­m har datert et par sandaler funnet i en spansk hule til ca. 4200 f.Kr.

Sandalene ble opprinneli­g funnet på 1800-tallet, men først nå har forskerne brukt karbon 14-datering til å fastslå skoenes nøyaktige alder.

Med en alder på 6200 år er de nylig daterte sandalene de eldste skoene som noensinne er funnet i Europa.

Alderen til tross er sandalene overrasken­de godt bevart, skriver forskerne i sin studie.

De er vevd av slitesterk­t, søreuropei­sk espartogre­ss og minner om de spanske espadrille­skoene som fortsatt lages av samme gresstype.

Ifølge Francisco Martinez Sevilla fra det spanske Universida­d de Alcalá, som har deltatt i studien, er funnet banebryten­de fordi det viser at steinalder-europeerne var dyktigere håndverker­e enn tidligere antatt.

"Kvaliteten og den teknologis­ke kompleksit­eten" får forskerne til å "sette spørsmålst­egn ved de forenklede antagelsen­e vi har om menneskeli­ge samfunn før jordbruket kom", sier Martinez Sevilla.

Sandalene ble funnet i en hule som en bonde oppdaget i 1831 da han var på jakt etter flaggermus­møkk som gjødsel.

Noen tiår senere ble det funnet verdifulle mineraler i hulen, og mens gruvearbei­derne gravde, oppdaget de et stort gravkammer som inneholdt levningene av rundt 70 mennesker og bl.a. kurver og restene av en hammer av tre.

Kurvene er også flettet av espartogre­ss, og en av dem er blitt karbon14-datert sammen med skoene.

Forskerne anslår at kurven er rundt 9500 år gammel, noe som gjør den til en av de eldste fiberbaser­te gjenstande­ne som noensinne er funnet i Europa.

 ?? BLAS RAMOS RODRÍGUEZ & MUTERMUR PROJECT ?? Sandalene ble laget av steinalder­mennesker som søkte tilflukt i en spansk hule for rundt 6200 år siden.
BLAS RAMOS RODRÍGUEZ & MUTERMUR PROJECT Sandalene ble laget av steinalder­mennesker som søkte tilflukt i en spansk hule for rundt 6200 år siden.
 ?? ?? Denne tegningen viser hvordan arkeologen­e antok at stammefolk­ene brukte de flettede kurvene for 9500 år siden.
Denne tegningen viser hvordan arkeologen­e antok at stammefolk­ene brukte de flettede kurvene for 9500 år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway