Historie (Norway)

Jemens historie

Jemen har eksistert i en eller annen form i 7000 år. Regionen har hatt mange forskjelli­ge herskere og navn. Her er en oversikt over Jemens historie.

-

Ca. 1200 f.Kr.: Kongeriket Saba oppstår

Riket omfatter dagens Jemen, Etiopia og Somalia.

275 e.Kr.: Saba-riket går under

Saba forsvinner som selvstendi­g kongerike etter nederlag mot himjarene.

Ca. 632 e.Kr.: Jemen blir islamsk

Profeten Muhammeds fetter, Ali ibn Abi Talib, gjennomfør­er islamiseri­ngen av Jemen.

År 897-1454: Jemen deles opp i nord og sør

Det sjiamuslim­ske zaidi-dynastiet tar makten i Nord-Jemen og etablerer en islamsk stat. I resten av landet praktisere­s sunnimusli­msk laere. I 1454 tar det sunnimusli­mske sultanatet Kathiri makten i Sør-Jemen.

1517: Osmanene erobrer Jemen

I 1517 erobrer den tyrkiske stormakten Jemen. I 1635 blir osmanene fordrevet fra Jemen av de sjiamuslim­ske zaidittene i området.

1839: Britene inntar havnebyen Aden

For å sikre en stabil handelsrut­e fra Storbritan­nia til India tar britene kontroll over havnebyen Aden og deretter mesteparte­n av Sør-Jemen. Ti år senere etablerer osmanene seg på nytt i Nord-Jemen. I 1904 inngår osmanene og britene en avtale om å dele landet i nord og sør.

1918: Nord-Jemen utropes til kongerike

Etter avslutning­en av første verdenskri­g og det osmanske rikets sammenbrud­d blir Nord-Jemen et kongerike under imam Yahya Muhammad. Sør-Jemen forblir under britisk kontroll det neste halve århundret.

1962-1967: Jemen splittes formelt i to

Statskupp mot eneveldet i Kongeriket Jemen. Nord-Jemen utropes til republikk. Kongen bekjemper opprøret, og landet kastes ut i borgerkrig. Seier til republikan­erne i 1967. I sør fordriver nasjonalis­tene britene. En sosialisti­sk stat etableres i Sør-Jemen i 1967.

1990: Nord- og Sør-Jemen forenes til én stat

Jemen forenes under president Ali Abdullah Saleh. Fire år senere bryter det ut borgerkrig mellom Nord- og Sør-Jemen, der Nord-Jemen går seirende ut. Høsten 1994 blir Saleh gjenvalgt som president, noe som fører til politisk og økonomisk marginalis­ering av det gamle Sør-Jemen.

 ?? WIKIMEDIA COMMONS ?? Den styrtrike dronningen av Saba besøker den like skamløst velstående kong Salomo i Israel. Maleri av Giovanni De Min.
WIKIMEDIA COMMONS Den styrtrike dronningen av Saba besøker den like skamløst velstående kong Salomo i Israel. Maleri av Giovanni De Min.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway