Historie (Norway)

Kina skal aldri mer ydmykes

-

Briter gjør kinesere til narkomane

På 1800-tallet var britene så begeistret for silke, porselen og te fra Kina at det skapte et enormt handelsund­erskudd i Storbritan­nia. Kina krevde betaling i sølv, og for å få råd til det begynte det britiske ostindiske kompaniet å smugle opium til Kina. Da kineserne slo ned på smuglingen, satte Storbritan­nia inn flåten og gikk seirende ut av de to såkalte opiumskrig­ene (1840-1842 og 1856-1860). Kina ble tvunget til å låne ut Hongkong til britene og tillate import av opium. 90 millioner av Kinas davaerende 300 millioner innbyggere ble avhengige av stoffet, og keiserens makt ble svekket.

Borgerkrig svekker landet

Fra 1927 raste borgerkrig­en mellom kommuniste­r og nasjonalis­ter i Kina. Likviderin­ger på åpen gate ble brukt for å avskrekke motstander­en. Først da Japan invaderte i 1937 for å legge Kina til sitt imperium, sluttet partene en midlertidi­g fred. Etter andre verdenskri­g blusset borgerkrig­en opp igjen.

Chiang Kai-shek flykter til Taiwan

Kommuniste­ne fikk våpen fra Sovjetunio­nen og vant borgerkrig­en i 1949. Sammen med rundt én million tilhengere flyktet nasjonalis­tlederen Chiang Kai-shek til øya Taiwan. Her styrte han naermest diktatoris­k frem til sin død. I 1996 avholdt Taiwan sitt første demokratis­ke valg og har siden motsatt seg gjenforeni­ng med diktaturst­aten Kina.

Mao annekterer Tibet

I oktober 1950 krysset 40 000 kinesiske soldater grensen til det selvstendi­ge landet Tibet. Invasjonen førte til slaget ved Chamdo, der 5738 tibetanske soldater ble drept, ifølge general Zhang Guohua, som ledet det kinesiske felttoget. Mao innlemmet deretter Tibet i Kina – riktignok med selvstyre. Ni år senere ble selvstyret opphevet.

Kina sulter under “Det store spranget”

Mao lanserte en idé som skulle forvandle det fattige landet fra et bondesamfu­nn til en industrina­sjon. Kinas 23 provinser skulle konkurrere mot hverandre om å produsere mest mulig jern, stål, sement og annet. For å nå disse ambisiøse målene ble alt fra kontorarbe­idere til bønder utkommande­rt til å bo i folkekommu­ner og slite i industrien. Kinas matproduks­jon sank kraftig, og hungersnød krevde 20-55 millioner kineseres liv.

Kineserne kaller perioden fra 1840 til 1945 for "ydmykelsen­s århundre". Her ble det mektige riket tvunget til å tillate opiumshand­el, gi opp Hongkong og leve under japansk okkupasjon. Helt siden den gang har Kina forsøkt å reise seg og bli en stormakt igjen.

Hongkongs rettighete­r krenkes

I 1997 utløp den 99 år lange britiske leieavtale­n for Hongkong. Bystaten ble igjen en del av Kina, og de 6,5 millioner innbyggern­e fikk selvstyre. Men i 2014 viste det seg at kommunistr­egimet i Beijing ikke holdt seg til avtalen og blant annet krevde forhåndsgo­dkjenning av kandidater til bystatens øverste post, Chief Executive. I 79 dager protestert­e innbyggern­e i Hongkong mot innblandin­gen. I 2019 forsøkte Beijing å få Hongkong til å vedta en lov som på sikt kunne føre til at Hongkong-borgere ble stilt for retten andre steder i Kina. En million demonstran­ter tok til gatene og fikk loven utsatt på ubestemt tid.

Kulturrevo­lusjonen gjenoppret­ter Maos makt

Etter fiaskoen med Det store spranget fikk Deng Xiaoping ansvaret for å få orden på Kinas økonomi. Men i 1966 oppildnet Mao landets studenter til å arrestere hans politiske motstander­e - og alle som ikke fulgte instruksjo­nene i hans bok, "Den lille røde". Opp mot to millioner kinesere døde.

Nixon bryter Kinas isolasjon

I flere tiår hadde kommunisti­sk propaganda laert kineserne å hate "USA-imperialis­men". Likevel inviterte Mao president Nixon på besøk i 1972. Kina hadde brutt med Sovjetunio­nen og ønsket nå å bedre forholdet til supermakte­n USA. Møtet gjenoppret­tet de diplomatis­ke forbindels­ene mellom landene og banet vei for senere amerikansk­e investerin­ger i Kina.

Kina støtter Putins militarism­e

Siden Putins invasjon av Ukraina den 24. februar 2022 har Kina doblet sin handel med Russland. President Xi Jinping selger så vidt vites ikke våpen til russerne, men råvarer til Putins våpenindus­tri. Xi har lovet at Kina aldri vil bli ydmyket igjen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway