Historie (Norway)

Assyrias krigere var spesialist­er

Assyriske haerer besto av spesialtre­nte enheter med hver sine spesialise­rte ferdighete­r. Verken brede elver eller gigantiske festninger kunne stoppe styrkene når de først hadde satt seg i bevegelse.

-

På kort tid kunne Assyria samle en haer på over 100 000 mann når kongen dro ut på erobringst­okt. Hvert kompani hadde sin bestemte rolle i krig, og bevarte relieffer viser at assyrerne hadde både bueskytter­e, steinslyng­ere, sverdkjemp­ere, kavaleri og stridsvogn­er.

Hovedangre­psstyrken var bueskytter­ne, som kunne treffe fienden fra 650 meter. Skytterne ble assistert av steinslyng­ere. Steinene traff fiendene ovenfra og tvang dem til å heve skjoldene slik at de ble sårbare overfor pilene som kom i lav høyde. Etter å ha overøst fienden med steiner og piler, braste assyrernes stridsvogn­er og kavaleri inn i fienden. Som oftest ble dette angrepet anført av kongen selv. Når fiendens linjer var splittet, ble fotsoldate­ne satt inn for å nedkjempe de fortumlede motstander­ne. En av de viktigste enhetene i den assyriske haeren var pionertrop­pene, som ryddet veien for traer og kratt og bygde broer. Troppene ble også satt inn når befestede byer ble beleiret. Ofte bygde pionersold­atene store ramper av tre, stein og jord, eller gravde tunneler under forsvarsmu­rene for få dem til å rase sammen. Deretter ble beleirings­maskiner kjørt opp på rampen, og soldatene knuste murene og inntok enda en by i guden Assurs navn. på denne ruten aldri får se sollyset», ifølge kongen.

Urartus haer ventet på assyrerne i et juv, og så snart Sargon fikk øye på fienden, ga han signal til angrep. Med kongen og kavaleriet i spissen braste assyrerne inn i Urartukong­ens haer, som straks gikk i oppløsning:

«Jeg hogde soldatene hans ned som korn og fylte fjellkløft­ene med dem», forteller Sargon.

Slaget var en enorm seier for assyrerne, som tok 260 medlemmer av Urartus kongefamil­ie og offisersko­rps til fange. Assyria var nå eneveldig i Midtøsten.

Opprørere drepte kongesønn

Noen år etter seieren over Urartu, ble Sargon drept på slagmarken. Etter ham overtok sønnen Sankerib. En av hans første gjerninger var å ta opp kampen mot babylonern­e i dagens Sør-Irak.

Babylonern­e hadde selv hersket over store deler av Midtøsten en gang, og drømte om en ny storhetsti­d. Babylonern­es opprør ble støttet av kongeriket Elam i det sørlige Iran. Sankerib sendte straks haerstyrke­ne sine ut for å invadere Babylonia:

«Jeg rev ned byene deres, satte fyr på dem og omdannet dem til glemte hauger», forteller kongen. For å bremse opprørstra­ngen sørget han for å få 208 000 innbyggere deportert.

I første omgang skånet han babylonern­es hovedstad og satte inn sin eldste sønn som guvernør. Kort etter invaderte Elam imidlertid Babylonia og drepte Sankeribs sønn med støtte fra de opprørske babylonern­e. Drapet gjorde kongen fra seg av raseri. Ved byen Halule nord i Babylonia støtte haeren hans sammen med Elams og opprørerne­s samlede styrker.

«Mot hele den onde fiendehaer­en skrek jeg høyt som en stormvind. Hjulene på stridsvogn­en min var innsmurt i blod og søle», forteller kongen.

Fienden ble beseiret, og i 689 f.Kr. vendte den rasende kongen seg mot Babylon. I ni måneder beleiret Sankerib byen, og til slutt var innbyggern­e så svake av sult og sykdom at de bukket under.

Deretter fulgte et av de blodigste og mest brutale kapitlene i assyrisk historie:

«Unge og gamle, jeg sparte ingen og fylte byen med likene av dem», forteller Sankerib.

Men selv dét var ikke nok for den hevngjerri­ge kongen. Neste trekk var å beordre riving av samtlige hus i Babylon. Byens fruktbare jord ble skrapt bort og dumpet i elva Eufrat, før de assyriske soldatene gravde kanaler gjennom den tidligere så stolte storbyen:

«For at man i kommende tider ikke skal huske byens plassering eller dens templer og guder, utslettet jeg den totalt med vann og gjorde den til en eng», heter det i Sankeribs beretning.

Assyrerne inntok Egypt

Den gamle, bitre kong Sankerib ble drept i 681 f.Kr. av to av sine sønner. En tredje sønn, Assarhaddo­n, overtok makten etter sin far og forsøkte å forsone assyrerne og babylonern­e ved å bygge opp igjen det Babylon som faren hadde gjort alt for å fjerne fra jordens overflate.

Så innledet han Assyrias hittil største felttog. Målet var den gamle stormakten Egypt, som lenge hadde vaert en torn i øyet på assyrerne. Med en mektig haer krysset kongen i 671 f.Kr. Sinaiørken­en, slo egypternes haer og inntok den viktige byen Memfis.

Assyrernes imperium strakte seg nå fra Nildalen i sørvest til dagens Armenia i nord – en strekning på over 1500 km. Bare to år etter erobringen gjorde egypterne imidlertid opprør, og ikke lenge etter døde den assyriske kongen brått og uventet da han var på vei med en haer for å knuse opprørssty­rkene.

Sønnen Assurbanip­al overtok makten og ble Assyrias siste og mest berømte storkonge.

Den unge kongen gjenerobre­t Egypt, men det gikk ikke lang tid før babylonern­e igjen gjorde opprør. Assurbanip­al forlot derfor Egypt i all hast for å knuse opprøret, som nok en gang ble støttet av erkerivale­n Elam. Da opprøret var slått ned, vendte Assurbanip­al seg i 639 f.Kr. mot Elam. Nå skulle kongeriket få smake Assyrias hevn:

«På en enkelt måned knuste jeg hele Elam. Fra dets jorder fjernet jeg lyden av menneskest­emmer, av kveg- og sauetramp og klangen av muntre høstsanger», forteller Assurbanip­al.

Med Elams fall var Assyria den ubestridte herskeren i Midtøsten. Men seieren skulle også bli assyrernes endelikt. Det mektige imperiet var nå så stort at haeren ikke kunne beskytte grensene på en effektiv måte.

I 627 f.Kr. reiste babylonern­e seg igjen mot Assyria. Samtidig hadde Elams fall fått den konsekvens at Media på den andre siden av Zagrosfjel­lene ikke lenger ble holdt i sjakk.

“Ve byen som drypper av blod, der det bare snakkes løgn, så full av ran, med rov uten ende”. Den jødiske profeten Nahum om byen Ninive.

 ?? ?? Soldatene i den assyriske haeren hadde perfeksjon­ert krigens håndverk.
Soldatene i den assyriske haeren hadde perfeksjon­ert krigens håndverk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway