Historie (Norway)

Stedfortre­der ofret seg for kongen

Assyriske herskere fryktet hele tiden å bli snikmyrdet fordi de hadde så mange fiender. Den største trusselen var vanligvis kongens egne familiemed­lemmer som hadde ambisjoner om å nå toppen.

- Historie 7 · 2024

En rekke assyriske konger ble drept palassrevo­lusjoner eller myrdet av ambisiøse sønner som ville ha tronen. Sikkerhets­tiltakene rundt kongen var derfor strenge.

Prestene tok hele tiden varsler for å vurdere om kongens liv var truet. Måneog solformørk­elser var for eksempel klare varsler om en lurende fare. I slike tilfeller ble det utnevnt en stedfortre­der for den perioden trusselen ble ansett som overhengen­de. Når perioden var over, ble stedfortre­derkongen drept og begravet, mens den virkelige kongen tok sin plass.

Assyriske annaler viser at kongen instruerte alle sine undersåtte­r om å vaere årvåkne og informere palasset om enhver mistenkeli­g oppførsel som kunne tolkes som en trussel mot

Assyrernes land ble utslettet

iI 615 f.Kr. invaderte mederne Assyria og inngikk en avtale med babylonern­e om å knuse de forhatte assyrerne. En etter en ble Assyrias praktfulle byer erobret og lagt i ruiner, og i 612 f.Kr. inntok babylonern­e og mederne hovedstade­n Ninive.

"Jeg slaktet Assyrias land og forvandlet herskeren. Hvem som helst kunne vaere en potensiell fiende. En liste som er bevart, viser hvem kongens livvakter skulle holde øye med:

"Hans brødre, onkler, fettere, resten av familien, stormenn, guvernører, skjeggete hoffmenn, evnukker, laerde eller et hvilket som helst annet

menneske!" fiendens land til dynger og ruiner", forteller den babylonske opprørskon­gen Nabopolass­ar i sine annaler.

De nøyaktige detaljene i Ninives siste kamp i 612 f.Kr. er ukjente for forskerne. Det eneste de kan si med sikkerhet, er at byen – i likhet med andre assyriske storbyer – ble plyndret og brent ned til grunnen.

I en av Ninives portbygnin­ger har arkeologer funnet skjeletten­e til en gruppe kvinner og barn, samt seks soldater, hvorav mange hadde dype kuttmerker på underarmen­e – sannsynlig­vis fordi de forsøkte å forsvare seg i dødsøyebli­kket.

"Ve byen som drypper av blod, der det bare snakkes løgn, så full av ran, med rov uten ende", skrev den jødiske profeten Nahum om Ninive i Det gamle testamente­t.

I likhet med utallige andre folkeslag i Midtøsten hadde jødene måttet underkaste seg assyrerne, som med ild og sverd hadde gjort dem til undersåtte­r og slaver. Nahum triumferte derfor over undertrykk­ernes endelikt:

"Alle som hører nyheten om deg, klapper, for hvem har ikke til stadighet fått føle din ubønnhørli­ge ondskap?

Fra dagens Tyrkia til Iran og helt ned til Egypt jublet millioner av mennesker over ødeleggels­en av imperiet som hadde bestemt deres skjebne i nesten 300 år.

LES MER OM ASSYRERNE

Mark Healy: The Ancient Assyrians, Osprey Publishing, 2023 Eckart Frahm: Assyria: The Rise and Fall of the World’s First Empire, Basic Books, 2023

1960: Nigers uavhengigh­et

3. august 1960 ble Niger selvstendi­g, og Hamani Diori ble landets første president. Hans tid ved makten var preget av et naert forhold til Frankrike og ettpartisy­stem. Selv om Diori skapte politisk stabilitet, ble han også kritisert for å stå i spissen for et korrupt, autoritaer­t og udemokrati­sk regime. 1974: Militaerku­pp mot Diori

Hamani Dioris regime falt i april 1974 etter et militaerku­pp ledet av oberst Seyni Kountché. Kuppet ble utløst av Dioris manglende evne til å håndtere en dyp økonomisk krise og en alvorlig tørke som hadde rammet landet. Kountché styrte Niger med hard hånd frem til sin død i 1987. 1990-tallet: Tuareg-oppstanden

På 1990-tallet ble Niger preget av et vaepnet opprør ledet av tuaregfolk­et nord i landet. Tuaregene følte seg forsømt og tilsidesat­t av myndighete­ne og krevde større selvstyre. Etter årelange kamper ble det inngått en fredsavtal­e i 1995, men sporadiske konflikter fortsatte de neste tiårene. 2010: Militaerku­pp og demokratis­k overgang

I februar 2010 ble Niger rystet av enda et militaerku­pp etter at president Mamadou Tandja forsøkte å endre grunnloven for å forlenge sin tid ved makten. Militaerju­ntaen som overtok makten, lovet en rask overgang til demokrati, og ved valget i 2011 ble Mahamadou Issoufou valgt til president.

 ?? © LOOK AND LEARN/BRIDGEMAN IMAGES ?? I 681 f.Kr. ble den barske kong Sankerib myrdet av to av sine egne sønner.
© LOOK AND LEARN/BRIDGEMAN IMAGES I 681 f.Kr. ble den barske kong Sankerib myrdet av to av sine egne sønner.
 ?? ?? På 1800-tallet gjenfant arkeologer assyrernes byggverk. Her en port i Sargon 2s palass. Bildet er fra 1852.
På 1800-tallet gjenfant arkeologer assyrernes byggverk. Her en port i Sargon 2s palass. Bildet er fra 1852.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway