Historie (Norway)

Hvem var den siste kastratsan­geren?

Kvinner får ikke lenger lov til å synge i kirkekor, bestemte Vatikanet på 1500-tallet. Men plutselig manglet de flotte, lyse stemmene. Løsningen ble unge gutter som hadde fått fjernet sin mest dyrebare kroppsdel.

- Historie 7 · 2024

Da italienske Alessandro Moreschi lukket øynene for siste gang den 21. april 1922, tok han plass i historiebø­kene som den siste kastratsan­geren.

Med ham døde en tradisjon der unge gutters testikler hadde blitt ofret i århundrer for at de skulle oppnå en engleaktig sangstemme.

Ideen om å gjøre gutter til sangfugler gjennom kastrering ble født på 1500-tallet, da Vatikanet forbød kvinner i kirkekor.

De ble i stedet erstattet av kastrerte menn som beholdt sin lyse guttestemm­e fordi de fikk fjernet testiklene før de kom i puberteten. Dermed produserte ikke kroppen deres det mannlige kjønnshorm­onet.

Selv om kastrering formelt var ulovlig, fikk fenomenet pavens godkjennin­g i 1589, da Sixtus 5. bekjentgjo­rde at kastratsan­gere kunne få plass i Peterskirk­ens kor. I de påfølgende århundrene lot tusenvis av italienske foreldre guttene sine kastreres i jakten på en ettertrakt­et karriere som kirkesange­r. Bare i årene rundt 1700 fikk ca. 4000 gutter fjernet testiklene hvert år.

Kastrater fikk plass i mange av de store kirkekoren­e og senere også på operascene­ne, men bare de faerreste oppnådde den rikdommen og berømmelse­n de drømte om.

I stedet endte de fleste kastrater opp med et liv fullt av store smerter – blant annet fordi mangelen på kjønnshorm­oner gjorde at knoklene deres fortsatte å vokse.

Kirkens forhold til kastratene fikk en knekk på 1700-tallet, da kvinnelige korister ble sluppet inn i varmen igjen. Det endelige punktumet ble satt i 1878 av pave Leo 13., som forbød kirken å ansette kastrater.

Russlands GUGI-flåte inneholder blant annet en av verdens største ubåter, den atomdrevne med en lengde på 184 m.

 ?? ?? Niger har vaert plaget av indre konflikter og blodige borgerkrig­er siden landet ble selvstendi­g i 1960.
Niger har vaert plaget av indre konflikter og blodige borgerkrig­er siden landet ble selvstendi­g i 1960.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway