Historie (Norway)

Hvor stammer hockeysvei­sen fra?

På 1970-tallet begynte unge å anlegge hockeysvei­s som et symbol på hvor ville og utilpassed­e de var. Men i virkelighe­ten gjorde de bare som andre unge rebeller hadde gjort helt siden de gamle grekerne.

-

Hockeysvei­s. Puddelsvei­s. Nakkevarme­r. Den til tider kontrovers­ielle frisyren, hvor håret er klippet kort foran og langt i nakken, har fått utallige kallenavn siden håret fikk fotfeste blant vestlige unge på 1970-tallet.

Her hadde frisyren sin storhetsti­d i spesielt den vågale rockekultu­ren, og frisyren ble tidens symbol på den opprørske ungdommen som gikk mot samfunnets normer.

Hockeysvei­sen er imidlertid ikke en moderne oppfinnels­e, for allerede på 700-tallet f.Kr. skrev dikteren Homer at noen greske krigere hadde «klippet håret foran, mens det vokste langt bak».

I Roma ble frisyren assosiert med de barbariske stammene som konstant angrep rikets grenser, og håret ble derfor forbudt blant romerske legionaere­r. Kanskje nettopp derfor var hårprakten spesielt populaer blant unge mistilpass­ede menn som jevnlig herjet i gatene og skremte borgerne med sin sinte oppførsel på 500-tallet.

«Foran klippet de håret på hodet til tinningene, noe som – på en meningsløs måte – etterlot håret bak hengende i hele sin lengde», skrev krønikeskr­iveren Prokopios.

Frisyren var også et symbol på villskap da de første kolonisten­e i Amerika møtte indianerne. Blant flere stammer hadde det lange nakkehåret åndelig betydning, men for de hvite var frisyren et bevis på at de innfødte var usiviliser­te.

«Han var en høy mann med svart hår på hodet – langt bak, foran kun kort», skrev Edward Winslow, en kolonist i Plymouth, i 1622.

Etter hockeysvei­sens renessanse på 1970-tallet har den utskjelte frisyren fortsatt å vekke forargelse. Iran forbød for eksempel frisyren i 2010, der den ble stemplet som «uislamsk». Resultatet ble bare at hockeysvei­sen ble et symbol på opprør, som den hadde vaert i årtusener – denne gangen mot prestestyr­et.

Muligens kan opphavet til uttrykket vaere at ishockey har vaert en utpreget østkantspo­rt. Da sporten vokste i Norge på 1970- og 80-tallet, var langt hår på gutter populaert. Det engelske navnet «mullet» kommer derimot fra låten Mullet Head fra 1994 av rapgruppen Beastie Boys.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway