Historie (Norway)

Utro indere gikk til plastikkir­urgen

I oldtidens India fikk utro ektefeller nesen skåret av. Ca. 600 f.Kr. utviklet en indisk lege en operasjon som gjorde det mulig å forskjønne et lemlestet ansikt. Bedøvelsen besto av vin og cannabis.

-

Neseløse pasienter var ikke noe saersyn for legene i det gamle India, der utroskap ble straffet med en avskåret nese – men som regel bare nesetippen. De manglende nesene fikk legen Sushruta til å gi ut en håndbok i nesekirurg­i ca. 600 f.Kr.

I "Sushruta Samhita" ("Sushrutas kompendium") beskrev legen hvordan en kirurg kunne gjenskape en nese. For å bli kirurg krevdes det seks års utdannelse, der studentene laerte om anatomi og øvde seg med skarpe kniver på grønnsaker og døde dyr.

Ifølge Sushrutas håndbok var en god kirurg "en person som har mot og åndsnaerva­erelse, en hånd fri for svette og som kan bruke skarpe instrument­er uten å skjelve på hånden".

Planteblad var skabelon

Elevene som ble undervist i Sushrutas metoder, avla en ed om at de ville helbrede og hjelpe andre. Derfor påtok de seg gjerne oppgaven med å gjenskape neser.

Først målte kirurgen hvor mye hud som skulle til, og så skar han ut et planteblad som skabelon for hudbiten.

Deretter ble pasienten bedøvet – ideelt sett ved å drikke vin tilsatt cannabis – og så kunne kirurgen sette i gang.

"En flik med levende hud som er like stor som det før nevnte bladet, skjaeres av og sys straks fast på området der nesen er skåret av", forklarte "Sushrutas kompendium".

Lappen besto av de ytterste hudlagene, ofte fra pannen, slik at huden under grodde ut igjen. Deretter ble ansiktet og den nye nesen pakket inn i bandasjer.

For å unngå kvelning "bør det settes inn to rør i neseborene for å gjøre det lettere å puste", understrek­et håndboken.

Bandasjene ble regelmessi­g skiftet og operasjons­sårene renset i sesamolje.

Sushrutas metode ble brukt i århundrer. I 1794 skrev den engelske avisen The Gentleman's Magazine om en indisk krigsfange som hadde mistet nesen, men fikk en ny takket vaere inngrepet. Etter ti måneder kunne man bare se et arr på neseryggen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway