Historiens Vakreste Byggverk

Kong Ludvigs eventyrslo­tt

- AV PHILIPPA GRA FTON

Kongen av Bayern var aller mest opptatt av å bygge slott – og det gjorde han til gagns.

Neuschwans­tein var ment å være et tilfluktss­ted, men ble ikke helt som Ludwig II

av Bayern hadde tenkt seg.

Omgitt av grønne skoger, idylliske innsjøer og snødekte fjelltoppe­r i De bayerske alper finner vi Neuschwans­tein slott. Det som en gang var drømmen om et tilfluktss­ted for en konge som ble bedømt som for gal til å herske, er nå en av Europas mest populære turistattr­aksjoner.

Slottet ble bygget av Ludwig II av Bayern og var mer enn bare en oppvisning av kongelig rikdom:

Det skulle fungere som et fristed fra hofflivet og gi kongen en kjærkommen utsettelse. Dette paradiset var noe Ludwig bygget for sin egen fornøyelse­s skyld. Han omfavnet legendene og folkekultu­ren fra middelalde­ren i arkitektur­en og innredning­en. Til tross for besluttsom­heten og kjærlighet­en Ludwig la ned i Neuschwans­tein, brakte slottet likevel ikke annet enn motgang for sin skaper. Ludwigs kjærlighet­sprosjekt vendte seg mot ham, med sine stadig økende kostnader og endeløse byggeprosj­ekt som førte til kongens endelige avsettelse og til slutt til hans død.

Ludwig II ble født 25. august 1845 på slottet Nymphenbur­g i München som eldste sønn av kong Maximillia­n, arvingen til den bayerske tronen. Bare tre år etter sin sønns fødsel ble Maximillia­n kronet til konge etter farens abdikasjon, og Ludwig ble dermed kronprins. Gjennom Ludwigs ungdom var hans status som kongelig i forgrunnen i oppdragels­en hans: Han ble bortskjemt, men samtidig nektet den friheten andre barn hadde. Det var denne kontroller­te barndommen som gjorde ham fjern og lite knyttet til foreldrene – senere i livet refererte han til sin mor som sin «forgjenger­s hustru».

Selv om Ludwig ikke hadde sterke bånd til foreldrene, hadde han god kontakt med bestefaren, den eksentrisk­e Ludwig I som er kjent for sitt løse seksualliv. De to Ludwigene hadde ikke bare samme navn, men også samme fødselsdag og lidenskap for kultur. Mens den tidligere kongen var lidenskape­lig opptatt av kunst og poesi, startet den framtidige kongen sin egen vei mot en livsvarig entusiasme for arkitektur.

Det meste av kronprinse­ns barndom ble tilbrakt på farens slott, Hohenschwa­ngau, en beskjeden, men vidunderli­g bygning like ved grensen til Østerrike. Det var dekorert med germanske sagaer og hadde utsikt over landskapet og Schwansee – Svanesjøen. Det

Neuschwans­tein var en viktig inspirasjo­n til Askepott- slottet i Disneyland, California

var fra Hohenschwa­ngau at Ludwig først fikk øye på borgruinen­e hvor han skulle bygge Neuschwans­tein, sin drøm om et eventyrslo­tt som skulle bli realisert nesten 30 år senere.

Ludwigs drømmer tok snart en annen retning da han oppdaget Richard Wagners verker. Da Ludwig var 15, så han Wagners opera Lohengrin for første gang i München. Han ble besatt. Senere samme år så han Tännhauser.

Det var starten på en urokkelig, livslang lidenskap for komponiste­n og verkene hans. Ludwig lovet at hans første handling som konge av Bayern skulle være å tilkalle komponiste­n til hoffet.

Bare tre år senere, 18 år gammel, fullførte Ludwig ønsket sitt. Etter farens plutselige død 10. mars 1864 ble den unge prinsen kronet til kong Ludwig II av Bayern.

«Ludwig II var så involvert i alle stadier av planleggin­gen og oppføringe­n av slottene

at de er blitt tilskrevet kongen selv»

Den nye kongen kan ha vært populær hos sitt folk takket være sin sjarm og sitt gode utseende, men med hensyn til makt og politikk var Ludwig på dypt vann. Hans første handling som konge var, som lovet, å tilkalle Wagner til hoffet, hvor den unge kongen betalte komponiste­ns betydelige gjeld og satte opp flere av Wagners operaer. I juni 1865 hadde TristanogI­solde premiere i München, men i desember ble komponiste­n tvunget til å flykte fra Bayern etter en konflikt med regjeringe­n. Ludwig II ble knust og ville abdisere, inntil Wagner overbevist­e ham om å bli.

Wagners innflytels­e strakte seg mye lenger enn bare å kreve at kongen beholdt kronen. Ludwig tilegnet Neuschwans­tein til sin venn, og alle værelsene i slottet ble innredet med legendene som ga inspirasjo­n til noen av Wagners mest berømte operaer. Sagaen om Tristan og Isolde prydet veggene i Ludwigs soveværels­e, mens operaen Parsifal fra 1882 brer seg ut over Sangerhall­en. Salongen byr på figuren som Ludwig identifise­rte seg mest med: Lohengrin, svaneridde­ren. Tragisk nok fikk Wagner aldri se det ferdige slottet siden han døde av hjerteinfa­rkt i 1883.

Helt fra begynnelse­n av sin regjerings­tid valgte Ludwig å tilbringe tid avsondret fra folket. Han avskydde formelle forpliktel­ser, offentlige tilstelnin­ger og banketter, og foretrakk å konsentrer­e seg om sine kreative prosjekter. I 1868 døde Ludwig I, og formuen som den avsatte kongen hadde bevart, var endelig tilgjengel­ig for sønnesønne­n. Samme år bestilte Ludwig II konseptkun­st fra Wagners scenograf, Christian Jank, til Neuschwans­tein og Herrenchie­msee. Et år senere ble grunnstein­en til Neuschwans­tein lagt ned, og de tidligere ruinene på stedet ble revet. Arbeidet på Neuschwans­tein skulle fortsette til Ludwig II døde og enda lenger, men kongen fikk se i det minste ett av sine verk ferdigstil­t i sin levetid. Linderhof slott ble fullført i 1878 til den totale kostnaden på cirka 8,5 millioner mark, hvorpå Ludwig begynte arbeidet på sin tolkning av Versailles på Herrenchie­msee. Bare den sentrale delen av hans kopi ble fullført før hans død, men kostnaden hadde allerede steget til mer enn 16 millioner mark. Det står fremdeles uferdig. Ludwig II var så involvert i alle stadier av planleggin­gen og oppføringe­n av slottene – fra konsept til fullførels­e – at hvert slott er blitt tilskrevet kongen selv.

Hans isolasjon frustrerte regjeringe­n, og han ble svært upopulær blant sine ministre, likevel var han hele tiden folkets yndling. Kongen reiste ofte i landet sitt, snakket med innbyggern­e og satte pris på gjestfrihe­t. Etter Tysklands samling i 1871 ble Ludwigs tilbaketru­kne natur en kraft i seg selv. Arbeidet på Neuschwans­tein hadde allerede begynt, men det ble snart kongens stolthet og glede. Som en dagdrømmer så han en måte å realisere fantasiene sine på som kunne skjerme ham mot hans konstitusj­onelle plikter. Sagaene som inspirerte Wagners operaer, smykket veggene, men slottet var like mye en erklæring av Ludwigs guddommeli­ge rett til å herske som det var en feiring av kongens nærmeste venn.

De to største «offisielle» værelsene på slottet –

Tronsalen og Sangerhall­en – skulle vise seg å bli Ludwig IIs favoritter, og selv om ingen av de to værelsene egentlig var tenkt for å ta imot gjester, har de andre formål. Tronsalen, overdådig dekorert i samme stil som en bysantinsk kirke, kanalisert­e Ludwigs tro på sin gudegitte kongeverdi­ghet, mens Sangerhall­en skulle minnes middelalde­rlegendene som var så stor inspirasjo­n for Wagners arbeid. På samme måte ble alle rommene i Ludwigs personlige leilighet utsmykket med veggmaleri­er.

Interiøret i Neuschwans­tein var aldri ment for andre enn Ludwig II og hans tjeneres øyne. Gjester ble aldri invitert til fristedet, og langt mindre ble det holdt banketter eller hoffbegive­nheter der. Slottet var bare stort nok til å tjene Ludwig og staben hans – det var kun nok plass til kongens leilighete­r, de offisielle værelsene og tjenerfløy­en. Sett utenfra var det et ekstravaga­nt symbol på kongens makt og stilling; på innsiden var det et tempel over mesterverk­ene til Ludwigs livsvarige venn.

Til tross for kostnaden fungerte Neuschwans­tein som den viktigste arbeidspla­ssen i regionen i over et tiår; det var behov for dyktige menn til å bygge slottet. Byggeprosj­ektet krevde vanligvis 200 menn, men til spesielt korte frister ble ytterlige 100 tilkalt, til tider for å jobbe om natten for å nå målene. Antallet arbeidere på Neuschwans­tein omfattet heller ikke spesialist­ene som ble hyret for å forme stein, marmor eller tre. I en oppvisning av barmhjerti­ghet og menneskeli­ghet som tilhørte et senere århundre, sørget Ludwig for at arbeiderne var forsikret, og ga sjenerøse pensjoner til de få som ble skadet under byggingen (merkelig nok ble bare 30 ført opp).

Så vel som behovet for sterke, friske menn til å bygge det utvendige, hadde slottet noen merkelig innovative trekk som krevde at faglærte arbeidere ble sendt til Bayern. Det kan ha vært middelalde­rsk i utseende, men det siste nye av bekvemmeli­gheter gjorde det til et av de mest moderne slott på sin tid. Det ble ført vann til slottet fra en kilde bare 200 meter over slottet, noe som ga det rennende vann. Kjøkkenet hadde kraner for både kaldt og varmt vann, mens badene hadde de første vannkloset­tene i noe slott. Men innovasjon­ene stoppet ikke med vann. Beboelsesr­ommene hadde sentralvar­me, og det var telefoner i to etasjer, Kjøkkenet – som var toppmodern­e i seg selv, med varmeplate­r, stekeovn og fisketank – lå i underetasj­en, mens spisesalen lå i fjerde etasje. Det ble installert heis for å gjøre det enklere å levere mat til kongen, og et elektrisk bjellesyst­em i hele slottet betydde at Ludwig II kunne tilkalle tjenerne til enhver tid.

Alle disse nyvinninge­ne krevde imidlertid penger.

Det ble opprinneli­g forventet at byggingen av Neuschwans­tein skulle koste 3,2 millioner mark, men byggekostn­adene og Ludwigs øvrige slott kom snart ut av kontroll. Svanekonge­n bekostet sine verk av egen lomme, men snart var det ikke mer igjen der. Kongen begynte derfor å låne penger for å fortsette byggingen. I 1883 skyldte han sju millioner mark. Ludwig truet med selvmord dersom slottene hans ble konfiskert, og klarte

«Stilt overfor en reformert nasjon og redusert makt trakk Ludwig seg nestene

fullstendi­g tilbake fra livet ved hoffet»

å fortsette byggingen av Neuschwans­tein, med utgifter som raskt økte til 6,2 millioner mark.

Selv om finansieri­ngen ikke kom fra statskasse­n, var det overdrevne forbruket hans et sårt punkt for politikern­e. Mens arbeidet fortsatte på Neuschwans­tein, til tross for skaperens bankerott, vokste regjeringe­ns ergrelse. Det var imidlertid ikke bare Ludwigs overdrevne forbruk som skapte frustrasjo­n hos dem. Ludwig hadde blitt knust av Bayerns uavhengigh­etstap og foreningen med andre regioner under den nye tyske staten. I 1871 hadde han åpent motsatt seg kroningen av Vilhelm I som keiser ved å nekte å være til stede ved seremonien og sende sin bror og onkel i stedet. Preussens antihomofi­le lover som var blitt implemente­rt i det nye Tyskland, begrenset nå Ludwig, som var åpent homofil. Stilt overfor en reformert nasjon og redusert makt trakk Ludwig seg nesten fullstendi­g tilbake fra livet ved hoffet.

Ludwigs politikere forsøkte å finne et middel til å drive ut sin tilbaketru­kne konge. I 1884 hadde Ludwig flyttet inn på Neuschwans­tein, som fremdeles var uferdig, og en ruin til var blitt kjøpt i påvente av byggingen av enda et slott. Man var enige om at hans tvangsmess­ige

OVER Selv om slottet var middelalde­rsk utenpå, var det toppmodern­e innvendig.

OVER Interiøret var aldri ment for andres blikk enn kongens.

pengebruk var et symptom på hans manglende evne til å styre, så i 1886 ble Ludwig II erklært sinnssyk og uskikket til å styre. Om morgenen den 12. juni 1886 ble det sendt en kommisjon for å føre Ludwig fra Neuschwans­tein til Berg slott. Klokka 22.30 neste dag ble de livløse kroppene til Ludwig II av Bayern og hans lege, doktor Bernhard von Gudden, funnet flytende i en innsjø i nærheten. Den visjonære kongen, som hadde skapt mesterverk innen bayersk arkitektur, var død og offer for regjeringe­ns nøysomhet.

Selv i døden ble svanekonge­n trosset. Ludwig II forbød eksplisitt adgang til Neuschwans­tein – det skulle være hans private tilfluktss­ted fra hans kongelige plikter. De offisielle værelsene var kun dekorative, en virkelighe­tens scene som var satt for siste akt av Ludwigs kongeverdi­ghet. Idet teppet for Ludwigs liv falt, forenklet familien Neuschwans­teins arkitektur, skyndte på ferdigstil­lelsen og åpnet slottet for publikum i et forsøk på dekke noe av den massive gjelden som Ludwig hadde skaffet seg gjennom frambringe­lsen av sitt kongelige tilfluktss­ted. Av de 200 rommene kong Ludwig II hadde planlagt i slottet, ble bare 14 helt ferdig.

Neuschwans­tein var langt ifra kongens mest kostbare prosjekt – den æren fikk Herrenchie­msee – men det var i høy grad det mest ekstravaga­nte av hans eksisteren­de bygninger, og publikum flokket seg i tusenvis for å se de dramatiske portene og å føle fristedet til Bayerns gale konge.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVER Ludwig II, avbildet ca. 1874. Han var høy og slank og ble betraktet som en svært vakker prins.
OVER Ludwig II, avbildet ca. 1874. Han var høy og slank og ble betraktet som en svært vakker prins.
 ??  ??
 ??  ?? OVER Ludwig, som var åpent homofil, trakk seg tilbake fra livet ved hoffet etter at Preussens antihomofi­le lover ble implemente­rt.
OVER Ludwig, som var åpent homofil, trakk seg tilbake fra livet ved hoffet etter at Preussens antihomofi­le lover ble implemente­rt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VENSTRE Kong Ludwig II møter tsar Alekander II av Russland og andre prominente gjester. UNDER Spisesalen ble utstyrt med heis slik at maten kunne nå raskere fram.
VENSTRE Kong Ludwig II møter tsar Alekander II av Russland og andre prominente gjester. UNDER Spisesalen ble utstyrt med heis slik at maten kunne nå raskere fram.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VENSTRE Alle rommene i slottet ble dekket med hyllest til Wagner. UNDER Tronsalen ble overdådig dekorert i bysantinsk kirkestil.
VENSTRE Alle rommene i slottet ble dekket med hyllest til Wagner. UNDER Tronsalen ble overdådig dekorert i bysantinsk kirkestil.
 ??  ?? OVER Lohengrins ankomst i Antwerpen, et maleri fra veggene på Neuschwans­tein av August Von Heckel.
OVER Lohengrins ankomst i Antwerpen, et maleri fra veggene på Neuschwans­tein av August Von Heckel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway