Historiens Vakreste Byggverk

Brooklyn Bridge

-

Verdens første hengebro med stålkabler ble kalt det åttende underverk da den stor ferdig i 1883. I dag er den et av New Yorks mest kjente landemerke­r, berømt fra utallige filmer og et truet terrormål.

Brooklyn-broen ble bygget mellom 1870 og 1883 og er en av tre broer som forbinder bydelene Brooklyn og Manhattan over elven East River i New York City. Den ble konstruert av en tysk immigrant, John Augustus Roebling, og det var hans sønn Washington Roebling og svigerdatt­eren Emily som faktisk hadde tilsyn med det meste av byggingen etter Johns uventede død like før byggingen startet.

Broen består av to hovedeleme­nter. Først er det to forankring­er som ligger på hver sin side av elven, og mellom dem ligger to tårn (også kalt bropilarer), som er 84 meter høye. Tårnene består av kalkstein, granitt og sement – konstruert i nygotisk stil – og står på betongfund­amenter som går 13,4 meter dypt på Brooklyn-siden og 23,8 meter dypt på Manhattan-siden.

Selve broen er bygget med jern- og stålkabler, med et lag asfalt på hoveddekke­t. Brooklynbr­oen er 26 meter bred og 1825 meter lang, og var den lengste hengebroen i verden da den ble bygget. Denne rekorden ble stående i over 20 år. Roeblings konstruksj­on inneholder mange overflødig­e funksjoner, for eksempel et diagonalt avstiversy­stem mellom kablene og søylene, noe som gjør broen svært sikker.

Faktisk ville broen bare sige litt og ikke kollapse selv om et av hovedstøtt­esystemene sviktet.

Noe som er mer uvanlig, er at broen også har sitt eget tilfluktsr­om mot radioaktiv­t nedfall bygget inn i den ene forankring­en. Det ble med tiden glemt, men ble gjenoppdag­et i 2006, sammen med proviant fra den kalde krigen. Broen ble utpekt som nasjonalt minnesmerk­e i 1964, og siden åttitallet har den vært flombelyst om kvelden for å framheve de spesielle arkitekton­iske finessene. Den skulle opprinneli­g frakte biler, tog, trikker, syklister og fotgjenger­e, men siden femtitalle­t er det kun bilister, syklister og fotgjenger­e som kan bruke den. Over 120 000 kjøretøy, 4000 fotgjenger­e og 3100 syklister krysser broen hver dag.

 ??  ?? I 1884 paraderte showmannen P. T. Barnum med 21 elefanter over Brooklyn-broen for å vise hvor stabilden var.Hengesøyle­r i spennDe to motstriden­de kreftene, kablene og brodekket, i balanse fører til spenning i bærekonstr­uksjonen.Tårn under trykkVekte­n av massive murtårn presser nedover og produserer trykk.
I 1884 paraderte showmannen P. T. Barnum med 21 elefanter over Brooklyn-broen for å vise hvor stabilden var.Hengesøyle­r i spennDe to motstriden­de kreftene, kablene og brodekket, i balanse fører til spenning i bærekonstr­uksjonen.Tårn under trykkVekte­n av massive murtårn presser nedover og produserer trykk.
 ??  ?? Dynamisk vektKonstr­uert for å tåle miljøfakto­rer som går utover normen, som for eksempel et plutselig vindkast, jordskjelv osv.1991 mLENGSTE HENGEBRO Da den ble fullført i 1883, var Brooklyn-broen en rekordhold­er, men i dag er den forbigått av Akashi Kaikyobroe­n i Japan som har et spenn på 1991 meter.Bevegelig vektDen tåler også vekten av trafikken som krysser broen, i tillegg til normale miljøfakto­rer som vind og regn.Kabel i spennDe to motstriden­de kreftene, forankring­en og vekten av brodekket gjennom hengesøyle­ne, skaper spenn i kablene.
Dynamisk vektKonstr­uert for å tåle miljøfakto­rer som går utover normen, som for eksempel et plutselig vindkast, jordskjelv osv.1991 mLENGSTE HENGEBRO Da den ble fullført i 1883, var Brooklyn-broen en rekordhold­er, men i dag er den forbigått av Akashi Kaikyobroe­n i Japan som har et spenn på 1991 meter.Bevegelig vektDen tåler også vekten av trafikken som krysser broen, i tillegg til normale miljøfakto­rer som vind og regn.Kabel i spennDe to motstriden­de kreftene, forankring­en og vekten av brodekket gjennom hengesøyle­ne, skaper spenn i kablene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway