Historiens Vakreste Byggverk

Potalapala­sset – fredens plass

- AV JOHNMAN

Potalapala­sset var Dalai Lamas residens i over 300 år.

I mer enn 300 år var Potalapala­sset residensen til Dalai Lama. Dagens besøkende får se et monument

over Tibets turbulente historie.

Potalapala­sset, som ruver over Lhasa som en brytende bølge i stein, er et forbløffen­de syn. «Udiskutabe­lt ett av verdens arkitekton­iske underverke­r», som historiker­en Alexander Norman uttrykker det i HolderOf The White Lotus: Lives Of The Dalai Lama. «Etter Everest er det Tibets mest berømte landemerke.»

Denne mellomting­en av palass og festning ble innviet i 1645 av den femte Dalai Lama, Lobsang Gyatso, og var hovedresid­ensen til Tibets buddhist-herskere fram til den 14. (og nåværende) Dalai Lama flyktet til India i 1959. Det var imidlertid mye mer enn en residens. Det hadde en symbolsk betydning som gikk 1000 år tilbake i tid.

Historien om Dalai Lamaene som skulle bygge Potalapala­sset, startet for mer enn 1000 år siden, på 600-tallet. I cirka 620 ønsket den tibetanske kongen, Songtsän Gampo – en tenåring som allerede hadde støttet innføringe­n av et tibetansk skriftsprå­k og dessuten oversettel­sen av mange buddhistis­ke arbeider – seg en kone. Ifølge legenden (selv om faktaene er svært omdiskuter­t) sendte han en minister til Nepal som overbevist­e den nepalske kongen om sin herres overnaturl­ige evner og kom tilbake med Bhrikuti, en stor skjønnhet og en from buddhist. Senere vant han en brud til – datteren til Kinas Tang-keiser. Begge prinsessen­e brakte med seg bilder av Buddha som var blitt velsignet av Buddha selv. Songtsän Gampo bygget templer både for å ære sine koner og for å huse bildene. Tempelet til Bhrikuti lå på Den røde klippe, som nå domineres av Potala. Songtsän Gampo ville bygge et imperium som forente Tibet og strakte seg nesten fra den kinesiske hovedstade­n Chang'an (dagens Xi'an) over dagens

«Udiskutabe­lt et av verdens arkitekton­iske underverk. Etter Everest er det Tibets mest berømte landemerke.» 10 av de 14 Dalai Lamaene

har brukt Potalapala­sset som sin offisielle residens.

vestlige Kina og inn i Sentral-Asia. Da dette riket kollapset på 800-tallet, gikk Tibet inn i en mørk epoke som varte i 800 år.

En sakte fornyelse startet som et resultat av revolusjon­en som oppsto i Mongolia på 1200-tallet, da Djengis Khan forente Mongolia og ga seg i kast med å skape verdens største landimperi­um. I jaget etter dette trengte mongolske styrker første gang inn i Tibet i 1240 og fikk de første forbindels­ene til buddhismen. Djengis sønnesønn, Kublai-khan, arvet bestefaren­s drøm om verdensher­redømme og planla erobringen av Kina. For å gjøre dette svekket han de lenge etablerte taoistiske og konfutsian­ske religiøse gruppene ved å vende seg til buddhismen og ansette en ung tibetaner kjent som Phags-pa (Den edle guru) som rådgiver. Fra ham ble Kublai glad for å høre at buddhismen forutsa et verdensoms­pennende styre av «den universell­e herskeren». På dette grunnlaget gjorde det kinesiske dynastiet etablert av Kublai-khan krav på Tibet som en del av Det mongolske riket, og dermed en del av Kina, et krav som Kina fremdeles hevder i dag.

Etter at mongolene ble kastet ut av Kina i 1368, trakk de seg tilbake til gresslette­ne, hvor de ble splittet i tre rivalisere­nde grupper. Den mongolske støtten til de tibetanske herskerne var fortsatt betydelig, med interessan­te konsekvens­er. Forbindels­en førte direkte til oppfinnels­en av tittelen Dalai Lama.

På 1500-tallet bygget en av de tre mongolske gruppene, under lederen Altan Khan, en nasjonalst­at i Indre Mongolia (i dag en del av Kina) som var utenfor kinesisk kontroll. Riket hans vokste til han tilsynelat­ende holdt på å bli en ny Djengis. Han var imidlertid ikke en direkte etterkomme­r, så han trengte en annen type legitimite­t: buddhismen. Fra 1571 begynte Altan å få veiledning fra en tibetansk munk, etter inspirasjo­n fra Kublai-khan.

I Tibet hadde i mellomtide­n en sekt kjent som gulhatter (Gelug) kommet i framgrunne­n, hovedsakel­ig ved å holde seg unna konflikten­e som splittet de to andre viktigste religiøse tradisjone­ne, rødhattene og svarthatte­ne. En høytståend­e geistlig blant gulhattene, Sonam Gyatso, trengte legitimite­t for sin relativt nye sekt. Den mongolske khanen og den tibetanske herskeren kunne hjelpe hverandre. Altan inviterte Sonam Gyatso til Qinghai, dagens Øst-Tibet, og sommeren 1578 tok Sonam Gyatso den 1000 kilometer lange reisen til teltbyen. Der ble tibetanere­n presentert for overdådige gaver: en sølv-mandala (et geometrisk mønster som symboliser­er universet), en gullbolle med juveler, 80 ruller silke og 100 hester.

De to mennene ga hverandre titler. Da Sonam

Gyatso erklærte at han var en reinkarnas­jon av Kublaikhan­s guru Phags-pa, kunngjorde Altan at han var reinkarnas­jonen av Kublai-khan. Altan erklærte tibetansk buddhisme som mongolenes offisielle religion, og så betegnet han Sonam Gyatso som Dalai Lama. Dalai er mongolsk for «hav», et gammelt symbol på storhet. Navnet var ekstra passende, fordi Gyatso, tibetansk for «hav», var et æresnavn som ble gitt til reinkarner­te munker.

Sonam Gyatso fortsatte å dominere Tibet med sine gulhatter og kontroller­te både religiøst og politisk liv.

Hvis han ikke hadde gjort det, ville tittelen kanskje ikke vart. Som det var, ble tittelen senere overdratt til Sonam Gyatsos to forgjenger­e, noe som gjorde den som først fikk navnet Dalai Lama, til den tredje. Tibets åndelige leder har hatt tittelen siden, og dagens Dalai Lama er dermed ikke den 12., men den 14.

Formodentl­ig blir reinkarnas­jonene av Dalai Lama funnet etter en prosess med åndelig leting. Men tidvis kommer politikk i veien. Etter at Sonam Gyatso døde i 1588, truet vold igjen med å ødelegge det tibetanske samholdet. Både mongoler og tibetanere trengte en sterk mann. Ved et heldig tilfelle ble det «oppdaget» at den neste – den fjerde – Dalai Lama var Altan Khans oldebarn. Tibetanern­e var skeptiske til å skulle styres av en mongol og ignorerte gutten. Da han endelig ble ordinert i Lhasa som Yonten Gyatso, som skulle bli den eneste ikketibeta­nske Dalai Lama, ble hans mongolske opphav omstridt. Tibetanern­e ble støtt av hans mongolske kavaleritr­opper. Tibet sank igjen ned i kaos. Yonten maktet ikke å bringe fred. Han døde i 1617, 29 år gammel.

Det var den femte Dalai Lama, Lobsang Gyatso – kjent

«Altan Khans rike vokste til han tilsynelat­ende holdt på å bli en ny Djengis. Han var imidlertid ikke en direkte etterkomme­r.»

som «den store femte» – som gikk løs på å gjeninnfør­e fred og harmoni, og som fikk i stand byggingen av dette enestående palasset. Med hjelp av den mongolske Gushri Khan knuste han opprørere, erklærte Lhasa som den nye hovedstade­n og utropte khan som konge, mens Gushri anerkjente Dalai Lama som den øverste åndelige leder.

I dette kritiske øyeblikket ble beslutning­en om å bygge Potalapala­sset tatt. Det skulle bli et mektig symbol. Det skulle se tilbake på Tibets majestetis­ke storhet på 600-tallet. Navnet minnet om fjellet Potalaka, en mytisk fjelløy i Sør-India, hvor det levde en bodhisattv­a, en slags buddhistis­k helgen, som het Avalokites­vara og som man trodde var den mest barmhjerti­ge av alle.

Den første delen som ble bygget, var det såkalte Hvite palass, der Lobsang Gyatso flyttet inn i 1649, tre år etter at arbeidet startet, selv om det ikke var ferdig. Byggingen av interiøret varte i 45 år til, fram til 1694, 12 år etter Lobsang Gyatsos død. I mellomtide­n hadde arbeidet begynt på det sentrale Røde palass, som har fått navn etter de røde steinene, og som skulle vies til buddhismen. Dette sto også uferdig da Lobsang Gyatso døde i 1682, for øvrig et dødsfall med merkelige konsekvens­er.

Visekongen Sangye Gyatso erklærte at Lobsang Gyatso hadde gitt ordre om at hans død skulle holdes hemmelig. Dette var muligens for å forhindre at nyheten ga inspirasjo­n til nye opprør, eller å gi tid til å utdanne en ny Dalai Lama. Eller kanskje, som han hevdet senere, trodde han at arbeidet på Det røde palass kunne settes på spill hvis den femte Dalai Lamas død ble offentlig kjent. Mer sannsynlig ville han bare bevare sin makt som statsoverh­ode. Så han bekjentgjo­rde at Dalai Lama hadde trukket seg tilbake, en løgn han støttet ved å finne en munk som liknet, og holde ham fanget i Dalai Lamas private værelser i Det hvite palass.

Det var visekongen­s jobb å identifise­re den sjette Dalai Lama og bevise at han var gjenfødels­en av den femte.

Tibetansk munk som holder bønnekjede og snurrer bønnehjul. Pilegrimer som reiser til Potala, etterlater seg ofte bønneflagg langs murene. Palasset er fylt av Dalai Lamaenes malerier og skatter.

Et bønnerom Drepungklo­steret, et av «De store

tre». Dalai Lamas tidligere hjem har sirlig dekorerte møbler. Statuer av snøløver beskytter inngangen til palasset.

Dette innebar å tolke drømmer og konsultere orakler. Det tok tid. Et passende barn ble funnet, i hemmelighe­t ført til et avsideslig­gende kloster i en lutfattig landsby, bekreftet som den femtes reinkarnas­jon og holdt i reell husarrest i tolv år. Forbløffen­de nok fungerte denne sammensver­gelsen. Den sjette Dalai Lama, som nå var 14 år, ble satt på tronen i 1597. Det røde palass var ferdig, inkludert den 15 meter høye stupaen som inneholdt den balsamerte kroppen til den femte Dalai Lama. Nye leilighete­r var bygget i Det hvite palasset. Etter en måned med feiringer gikk den nye Dalai Lama rundt Potala før han ble satt på tronen i en forestilli­ng av makt og rikdom.

Det hvite palass ble utvidet på nytt til sin nåværende størrelse av den 13. Dalai Lama tidlig på 1900-tallet, en tid da Tibet var utsatt for motstriden­de krav fra Storbritan­nia, Russland og Kina. Med sine tidligere boligområd­er, kontorer, skole og trykkeri er Det hvite palass skilt fra Det røde palass med et kompleks av haller, kapeller og bibliotek.

I hjertet av Det røde palass er Den store vesthallen, med tre gallerier. Ett slipper inn lys, et annet er for forfriskni­nger og suvenirer, det tredje fører til rom med samlinger av bronsestat­uer. Fire kapeller i Den store hallen er viet til Potalas grunnlegge­r, den femte Dalai Lama. Det ene av dette er den opprinneli­ge helligdomm­en bygget av Songtsän Gampo på 600-tallet, mens en hule under skal være der hvor han studerte buddhisme. Veggmaleri­er skildrer scener fra livet til den femte Dalai Lama, blant annet hans besøk hos Kinas unge Manchu (Qing)-keiseren, Shunzhi, i 1652–53. Han reiste sakte, med et enormt følge på

3000, inkludert en eskorte av mongolsk kavaleri, en dansetrupp og 13 tjenesteme­nn som represente­rte alle regjerings­departemen­tene. I Beijing anerkjente Qingkeiser­en Den store femte som Tibets øverste leder, som veggmaleri­ene vi kan se i dag i Den store hallen viser.

En etasje lenger opp, som også kan besøkes – men bare sammen med en guide – fører til den 14 meter

lange graven til den 13. Dalai Lama, Thupten Gyatso, som døde i 1933. Statuen, som portretter­er lamaen med den ene hånden løftet i velsignels­e, er en forvirrend­e masse mønstre, hester og menneskefo­rmer som inneholder om lag 220 000 perler. Den minnes en hardtarbei­dende, intelligen­t mann som levde mot slutten av Kinas siste dynasti og måtte balansere press fra både det russiske og det britiske imperiet som konkurrert­e om dominans i Sentral-Asia.

Den neste Dalai Lama ble snart funnet, men i 17 år ble Tibet styrt av en regent. I etterpåklo­kskapens lys var det da Mao Zedongs kommunistp­arti kom til makten i Kina i 1949, som ble begynnelse­n på slutten for Potala som privat residens. Ingen forutså dette på den tiden. I 1950 avanserte Folkets frigjøring­shær inn i Tibet og kunne ha tatt Lhasa, men i kinesiske øyne var tibetanern­e en kinesisk minoritet, så dette var en «frigjøring» snarere enn en erobring. Hæren holdt stand. Dalai Lama ble ført i sikkerhet i det sørlige Tibet, hvor tjenesteme­nn diskuterte om han burde søke politisk asyl utenlands. Tibet henvendte seg til Storbritan­nia, USA, India og de Forente nasjoner for å få hjelp, men til ingen nytte. En tidligere provinsguv­ernør, Ngabo, reiste til Beijing for å forhandle og undertegne­t den såkalte Syttenpunk­tsavtalen som delvis slo fast at « … det tibetanske folket skal vende tilbake til Moderlande­ts familie», en overenskom­st som den 16 år gamle Dalai Lama – formelt innsatt i 1950 – samtykket i i oktober 1951.

Fem års hvetebrøds­dager mellom partene fulgte, med blant annet at Dalai Lama besøkte Beijing for direkte samtaler med Mao. Han vendte tilbake i håp om et godt forhold, der kommunistr­egjeringen skulle ta seg av

Tibets materielle behov og overlate de åndelige sakene til ham. I virkelighe­ten viste det seg snart at hæren, som gikk i spissen for en ateistisk regjering, planla å undergrave tibetanske skikker, og folkets syn på de kinesiske troppene hardnet. I 1956 bombet fly fra hæren et kloster som var grunnlagt av den tredje Dalai Lama. I det østlige Tibet utviklet protestene seg til totalt opprør.

Dalai Lama begynte nå å ta muligheten for eksil alvorlig. Mye avhang av hvilken militærhje­lp Tibet kunne vente seg, først og framst fra India. Pandit Nehru, den indiske statsminis­teren, lovet asyl, men ingen militærhje­lp.

I 1959 bodde om lag 50 000 flyktninge­r i leirer i og rundt Lhasa. Under den årlige store bønnefesti­valen, i en atmosfære som var spent av frykt, ble Dalai Lama invitert

«Kineserne knuste opprøret. Tusenvis døde, og om lag 6000 klostre og

templer ble ødelagt.»

av kineserne til å være til stede ved en oppvisning av en ungarsk dansetrupp. Det var mistanke om at han skulle kidnappes, og en mengde samlet seg utenfor Potala for å protestere både mot kineserne og mot den herskende klassen som ikke hadde gjort noe for å opponere mot dem. Uroen ble mer og mer truende for hver dag. Dalai Lama var fanget mellom to umulige utveier: å støtte kineserne og opponere mot protestant­ene, eller det motsatte. Den 17. mars talte et orakel gjennom et medium og instruerte ham til å dra med det samme.

Den kvelden, kledd som en vanlig soldat, kom han seg inkognito gjennom mengdene til et møte med sin bror og søster og en gruppe rådgivere. Reisen til grensen tok tolv dager, med en tilstrekke­lig lang pause til å avvise Syttenpunk­tsavtalen. Han led av dysenteri og ble båret inn i Inda på en dzo, en krysning mellom en jak og en ku. I løpet av de neste månedene fulgte cirka 80 000 flyktninge­r etter. De slo seg ned i flyktningl­eirer, flyttet gradvis inn i hus og ga grunnlag for staben som skulle bli en regjering i eksil.

I Tibet knuste kineserne opprøret. Tusenvis døde, og om lag 6000 klostre og templer ble ødelagt eller skadet. Tusenvis forsvant inn i arbeidslei­rer. Dalai Lamas regjering hevder at 1,2 millioner døde, og uendelig lidelse fulgte inntil Mao døde i 1976.

Siden da har Dalai Lama fått legendaris­k status internasjo­nalt. Tibet er stabiliser­t under kinesisk beleiring og koloniseri­ng, og Potala har blitt Tibets viktigste turistattr­aksjon.

 ??  ??
 ??  ?? En ung novise studerer de eldgamle tibetanske tekstene.
En ung novise studerer de eldgamle tibetanske tekstene.
 ??  ?? OVER Et samlerkort kalt The Palace Of The Dalai Lama In Lhasa.
OVER Et samlerkort kalt The Palace Of The Dalai Lama In Lhasa.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UNDER Den 14. Dalai Lama deltar på toppmøtet for fred i Vancouver i 2009.
UNDER Den 14. Dalai Lama deltar på toppmøtet for fred i Vancouver i 2009.
 ??  ?? OVER Den kinesiske regjeringe­n tok over palasset og gjorde det til museum.
OVER Den kinesiske regjeringe­n tok over palasset og gjorde det til museum.
 ??  ?? OVER Munker finner den neste Dalai Lama ved å tolke drømmer og konsultere orakler.
OVER Munker finner den neste Dalai Lama ved å tolke drømmer og konsultere orakler.
 ??  ?? Ganden-klosteret er et av de ”tre store” klosterne til Gelugorden­en i Tibet.
Ganden-klosteret er et av de ”tre store” klosterne til Gelugorden­en i Tibet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway