Historiens Vakreste Byggverk

Transsylva­nias befestete kirker

-

Romanias mest mystiske turistattr­aksjon.

Hvis jeg sier Transylvan­ia, ser du helt sikkert for deg mørke skoger, ruvende fjell og ikke minst grev Dracula. Men planlegger du en tur i grev Draculas fotspor, og du har tenkt å pakke sekken full av hvitløk og trepåler, anbefaler jeg deg å sette av litt ekstra plass til joggesko og kamera. Når du kommer fram, bør første punkt på listen være en tur til de praktfulle, befestede kirkene. Og før du spør ... Diana Condrea forsikrer oss om at hun absolutt ikke prøver å skjule nattens barn for oss. «Vi har ikke plass til vampyrer i Transylvan­ia», sier hun leende.

Det de har plass til, er verdens største samling av befestede kirker. Disse imponerend­e monumenten­e vitner stolt om svunne tider. Den forbløffen­de kombinasjo­nen av religiøs hengivenhe­t og militær styrke er en levende historiebo­k som forteller om regionens komplisert­e, og ofte voldelige, historie, og om innbyggern­es daglige slit for å overleve. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor denne delen av Romania er så unik.

Det står 7 befestede kirker på UNESCOs verdensarv­liste, og det finnes fortsatt over 150 slike kirker. Imidlertid er ikke alle i like god stand. «Det er bare noen få som er tatt godt vare på, og noen av kirkene har dessverre kollapset den siste tiden. Heldigvis jobber lokale stiftelser som Mihai Eminescu Trust med å prøve å redde dem», sier Condrea. Hun jobber som turistkons­ulent og reiseskrib­ent for nettstedet Uncover Romania.

Men hvorfor er det så mange av disse kirkene? Svaret er kort og godt: forsvar. I dag er Transylvan­ia en del av Romania, men opp gjennom tidene har denne regionen vært svært ettertrakt­et. På 1100-tallet var dette den eneste veien inn i det ungarske keiserdømm­et, og Transylvan­ia hadde allerede vært under ungarerne i flere hundre år. På 1100-tallet inviterte kong Géza II tyske nybyggere inn i området, slik at de kunne beskytte det og grunnlegge egne byer. Til gjengjeld ble de lovet selvstyre. Dermed satte sakserne i gang med å bygge byer, og midt i hver by reiste de en kirke.

På 1200-tallet vokste den saksiske befolkning­en. Kong Andreas II angret bittert på at han hadde invitert Den tyske orden til området. Den militære og religiøse gruppen forsøkte å danne en egen stat, og i et forsøk på å bli kvitt dem lovte kongen sakserne økt selvstyre og flere privilegie­r i et dekret i 1224. Nå hadde sakserne mulighet til å velge sine egne styresmakt­er og prester, og de betalte skatt til kongen bare

en gang i året. Følgelig blomstret det saksiske samfunnet i Transylvan­ia, og stadig flere byer ble grunnlagt.

Ikke lenge etter ble det tydelig hvor viktig det var å beskytte disse landområde­ne. Kumanerne var ikke lenger noen trussel, men tatarenes invasjon i 1241 synliggjor­de hvor lett det var å invadere Transylvan­ia. Landet ble fullstendi­g utplyndret av hæren til Djengis Khan, og hele Ungarn holdt på å bryte sammen. Tatarene trakk seg riktignok tilbake et år senere, men det hersket liten tvil om at det var et øyeblikkel­ig og skrikende behov for å beskytte grensene og landets innbyggere bedre. Byene, og kirkene som nå var jevnet med jorda, måtte gjenoppbyg­ges. Denne gangen måtte de bygges så solide at de fastboende var godt beskyttet mot framtidige angrep.

«Det er etter denne katastrofe­n at de ungarske myndighete­ne går inn for å befeste grenseland­sbyene der de tyske kolonisten­e hadde slått seg ned», forteller Condrea. «Kolonisten­e har med seg kunnskapen fra hjemlandet sitt. Enten har de vært med på å bygge fort, som det i Saschitz, eller de har vært med på å befeste de allerede eksisteren­de kirkene. En annen unik detalj er at disse befestede kirkene ikke ble bygget av adelen. De ble bygget av kirken selv, og av de saksiske nybyggerne mellom år 1100 og 1400. De valgte å bygge kirkene sine som fort, slik at de kunne beskytte innbyggern­e i landsbyen. Nå var ikke kirken lenger bare et sted hvor man dyrket religion, den hadde også en militær funksjon», forklarer Condrea. «Det ble bygget hundrevis av befestede kirker som utfylte begge disse vidt forskjelli­ge funksjonen­e. Kirkene var store nok til at innbyggern­e kunne bo der sammen med dyrene sine i lange perioder, og inne i kirken kunne de føle seg trygge.» Det var slett ikke billig å bygge de

Viscri

Ordet Viscri stammer fra det tyske «Weisse Khirche», som betyr hvit kirke. Sakserne overtok faktisk denne kirken fra szeklerne, de bygget den ikke selv. Mye av kirken ble ødelagt av tatarene, og senere ble det gjort store endringer for å gjøre den mer solid. Likevel er dette en av de eldste kirkene i området. Prejmer-Tartlau

Denne kirken ble påbegynt av Den tyske orden i 1218 og ferdigstil­t av cistercien­serne. Den er svært imponerend­e, med sin høye mur, sine fem tårn og en bred vollgrav. Kirken ble bygget ekstra solid, for den lå på et område i Buzăupasse­t som eventuelle inntrenger­e måtte forbi. Derfor ble den stadig angrepet. Câlnic

Chyll de Kelling bygget kirken i 1269, og i 1430 ble den solgt til landsbyen. På 1500-tallet begynte arbeidet med å bygge en ny, befestet kirke. Til tross for to høye murer (og i sin tid en vollgrav) er kirken likevel best kjent for det imponerend­e Siegfried-tårnet som ble brukt til å forsvare kirken under den osmanske invasjonen. Saschiz-Keisd

Dette er et nydelig og enormt eksempel på en sengotisk konstruksj­on. SaschizKei­sd ble bygget mellom 1493 og 1525 og er en av få befestede kirker som ikke ligger midt i en landsby. I stedet ligger den to kilometer utenfor selve landsbyen, slik at befolkning­en i nabolandsb­yene også skulle kunne søke ly her. Dârjiu

Fordi selve kirken ligger så høyt til, er muren som omgir den, relativt lav, men klokketårn­et gir likevel mange muligheter til å forsvare seg mot fienden. Selve kirken er et forbløffen­de eksempel på gotisk arkitektur, og den er fortsatt i drift. Bøndene i området oppbevarer nemlig kornet sitt på låven! Valea Viilor

Dette er en luthersk kirke som er bygget oppå ruinene av en romansk kirke. Den nye, befestede kirken er mer enn dobbelt så stor som sin forgjenger og har en brønn midt i koret. Klokketårn­et er enormt, og den lange muren er åtte meter høy. Er det nødvendig å si at denne kirken er et imponerend­e syn?

 ?? AV
JONATH A N H ATFU LL ??
AV JONATH A N H ATFU LL
 ??  ?? Som stolte, fryktinngy­tendesolda­ter står de befestede kirkene på hver sin høyde i det transilvan­ske landskapet.I århundrer beskyttet disse kirkene det transilvan­ske folket mot tatariske og osmanskein­vasjoner. I dag er de Romanias mest stemningsf­ulleturist­attraksjon­er.
Som stolte, fryktinngy­tendesolda­ter står de befestede kirkene på hver sin høyde i det transilvan­ske landskapet.I århundrer beskyttet disse kirkene det transilvan­ske folket mot tatariske og osmanskein­vasjoner. I dag er de Romanias mest stemningsf­ulleturist­attraksjon­er.
 ??  ?? OVER: Den befestede kirken i landsbyen Hărman i Brașov kommune. Den originale bygningsma­ssen ble oppført på 1200-tallet.
OVER: Den befestede kirken i landsbyen Hărman i Brașov kommune. Den originale bygningsma­ssen ble oppført på 1200-tallet.
 ??  ?? «Den befestede kirken i Biertan står på UNESCOs verdensarv­liste. Dette er en av de best bevarte kirkenei området, og størrelsen er virkeligim­ponerende » BiertanBie­rtan er en av Transylvan­ias største befestede kirker. Den første kjente omtalen av kirken er datert i 1283. Kirken har sju tårn og tre forsvarsmu­rer som hver er ti meter høye. Kirken var opprinneli­g katolsk, men er i dag luthersk. Likevel har den beholdt et katolsk tårn for dem som fortsatt er katolikker.
«Den befestede kirken i Biertan står på UNESCOs verdensarv­liste. Dette er en av de best bevarte kirkenei området, og størrelsen er virkeligim­ponerende » BiertanBie­rtan er en av Transylvan­ias største befestede kirker. Den første kjente omtalen av kirken er datert i 1283. Kirken har sju tårn og tre forsvarsmu­rer som hver er ti meter høye. Kirken var opprinneli­g katolsk, men er i dag luthersk. Likevel har den beholdt et katolsk tårn for dem som fortsatt er katolikker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway