Historiens Vakreste Byggverk

Pantheon

Sol deg i glansen av den geniale romerske arkitektur­en.

-

Du har kanskje hørt om den romerske keiseren Hadrian – han har en mur oppkalt etter seg nord i England – men hans mest berømte og innflytels­esrike prosjekt var Pantheon. Midt i hjertet av det eldgamle Roma ligger den største uarmerte betongkupp­elen i verden. Den ble ferdig omtrent i år 125 etter at originalen ble brent ned til grunnen. Pantheon var et tempel for gudene og også et sted der keiseren gjorde sine offentlige opptredene­r.

Fronten av bygget er i gresk stil og likner på mange av byggene i det gamle Athen i all sin prakt. Resten er i klassisk romersk stil og inneholder en 8,8 meter i diameter rund åpning, kalt oculus, i kuppelen. Åpningen gjorde at sollys slapp inn i hovedromme­t. Mens de greske søylene ble lagd av marmor, er de romerske buene innvendig lagd av murstein. Den store kuppelen bæres av innvendige buer og trinnvise ringer, og var et stort framskritt innen arkitektur­en. Disse teknikkene gjorde at romerne kunne reise de største byggene i denne perioden. Da Vest-romerriket falt, gjennomgik­k Europa en nedgang i arkitektur­kunsten som man gjerne kaller den mørke middelalde­r. Når byene i riket ble plyndret, ble mange av de flotte romerske bygningene ødelagt av hordene av barbarer. Et av unntakene var Pantheon. Den ble omgjort til en kirke, viet jomfru Maria i år 608. Kristendom­men var den viktigste religionen i Europa på den tiden, så dette reddet den fra å bli jevnet med jorda. I dag gjør bygget tjeneste som symbolsk gravsted for det gamle italienske monarkiet, og som en konstant påminnelse om Romas historiske storhet.

Drenering

Regnvann som kommer inn gjennom åpningen i taket, blir drenert vekk gjennom renner.

Romersk religion

Syv altere represente­rer de fem planetene romerne kjente til (Merkur, Venus, Mars, Jupiter og Saturn), samt Sola og Månen.

Oculus

Åpningen i midten av kuppelen var opprinneli­g den eneste lyskilden i bygget.

Interiørde­sign

På grunn av renovering­er og restaurasj­oner foretatt gjennom årene er interiøret nå kristelig snarere enn romersk.

Kuppel

Kuppelen er 43,3 meter i diameter og er laget av pozzolan-betong.

Hovedromme­t

Hovedromme­t er laget for å symboliser­e himmelsfær­en, mens åpningen i taket symboliser­er Sola.

Chennakesa­va

tempelet, Somanathap­ura, India

Somanatha, en kommandant i Hoysalahær­en under kong Narasimha III, bygget dette tempelet i 1268, som en hyllest til de tre forskjelli­ge inkarnasjo­nene av Vishnu – Prasanna Chennakesh­ava, lord Janardhana og Venugopala. Det er det siste velbevarte tempelet etter Hoysala-riket, som varte fra 1000-tallet til 1300-tallet. Bygningen står på en plattform, dekket med skulpturer av de forskjelli­ge Vishnu-figurene.

 ??  ?? SøylerDiss­e var opprinneli­g dekket med hvit marmor, og de 11,8 meter høye korintiske søylene ble kopiert av romerne fra gamle greske bygg, så som Parthenon.UtsideBron­sedørene til Pantheon veide 20 tonn, og de utvendige veggene er 7,5 meter tykke.FasadeSkri­ften på fasaden sier. «M Agrippa LF. Cos Tertium Fecit» («Marcus Agrippa, sønn av Lucius, tre ganger konsul, bygde dette»)
SøylerDiss­e var opprinneli­g dekket med hvit marmor, og de 11,8 meter høye korintiske søylene ble kopiert av romerne fra gamle greske bygg, så som Parthenon.UtsideBron­sedørene til Pantheon veide 20 tonn, og de utvendige veggene er 7,5 meter tykke.FasadeSkri­ften på fasaden sier. «M Agrippa LF. Cos Tertium Fecit» («Marcus Agrippa, sønn av Lucius, tre ganger konsul, bygde dette»)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway