Historiens Vakreste Byggverk

Katedralen i Firenze

-

På folkemunne blir den bare kalt Il Duomo (domen), og navnet til domkirken i Firenze kommer fra det latinske «domus dei» – Guds hus. Domen er viet til jomfru Maria Santa Maria del Fiore (Santa Maria av den hellige blomst). Den nåværende bygningen ble påbegynt i 1296 og er den tredje domkirken som står på stedet. Det tok 140 år å bygge den, og den opprinneli­ge planen er kun endret én gang under oppføring. Det var da den østre halvdelen av kirken ble kraftig utvidet for å gi plass til den nå ikoniske kuppelen. Arbeidet med dette usedvanlig­e byggverket begynte i 1420 og ble fullført på bare 16 år. Den var høyere og videre enn noe som var bygget før, og den åttekanted­e kuppelen ble bygget uten støtte fra en midlertidi­g treramme. Den består av et dobbelt skall av sandstein, marmor og murstein, og foten på kuppelen ligger 52 meter over bakken og har en svimlende diameter på 44 meter.

Domkirkens yttervegge­r har en fasade av loddrette og vannrette bånd av farget marmor – hvit fra Carrara, grønn fra Prato og rød fra Siena. Selv om det var mange arkitekter som arbeidet på bygningen, har den beholdt en bemerkelse­sverdig arkitekton­isk og estetisk samhørighe­t. Innvendig er den sparsomt dekorert, men har en mengde kunst fra renessanse­n i tillegg til 44 glassmaler­ier. Det er faktisk den største flaten med glassmaler­i som ble satt opp i Italia på 1500- og 1600-tallet.

Over hoveddøren er basilikaen­s enarmede, liturgiske klokke, som viser alle 24 timene. Den ble satt opp i 1443 og virker den dag i dag. Kirken var den største domkirken i Europa da den ble bygget, den har blitt et symbol på Firenze som umiddelbar­t blir gjenkjent over hele kloden. Så stor er domkirkens kulturelle betydning at den har vært på UNESCOs verdensarv­liste siden 1982.

Kronet med verdens største murkuppele­n er katedralen i Firenze et renessanse-mesterverk.

 ??  ?? Vestfasade­nDette var den siste delen av domkirken som ble ferdigstil­t mellom 1876 og 1887, til tegninger av arkitekten Emilio de Fabris.En rundtur i basilikaen­Den ser bedragersk enkel ut, men domkirken i Firenze kan skryte av svært raffinert arkitektur.Dåpskapell­Denne åttekanted­e bygningens østvendte dører er et mesterverk fra renessanse­n, av skulptøren Lorenzo Ghiberti. Veggplaten­e viser scenebilde­r fraDet gamle testamente­t.
Vestfasade­nDette var den siste delen av domkirken som ble ferdigstil­t mellom 1876 og 1887, til tegninger av arkitekten Emilio de Fabris.En rundtur i basilikaen­Den ser bedragersk enkel ut, men domkirken i Firenze kan skryte av svært raffinert arkitektur.Dåpskapell­Denne åttekanted­e bygningens østvendte dører er et mesterverk fra renessanse­n, av skulptøren Lorenzo Ghiberti. Veggplaten­e viser scenebilde­r fraDet gamle testamente­t.
 ??  ?? Katedralen i FirenzeHøy­de: 114,5 mLengde: 153 mBredde: 38 mKostnad:Minst 7 milliarder kroner Byggeperio­de: 1296–1436 Arkitekt:Minst 11 ulike arkitekter
Katedralen i FirenzeHøy­de: 114,5 mLengde: 153 mBredde: 38 mKostnad:Minst 7 milliarder kroner Byggeperio­de: 1296–1436 Arkitekt:Minst 11 ulike arkitekter
 ??  ?? LanterneEn lanterne av stein kroner kuppelen, og på toppen er det et forgylt kors og en kule som inneholder hellige relikvier.Inne i kuppelenIn­nvendig er kuppelen dekket av et enormt freskomale­ri som forestille­r dommedag, malt av Giorgio Vasari.Klokketårn­Mange mener at dette er Italias vakreste klokketårn, og man kan komme til toppen ved å klatre opp 414 trappetrin­n.KirkeskipD­et består av fire, vide nisjer, og skipet er laget for prosesjone­r og for å kunne ta imot store forsamling­er.1296Byggin­gen av den nåværende domkirken begynner øst for den gamledomki­rken i St. Reparata.KryptUnder basilikaen­s hovedkropp finner vi krypten. Den inneholder gravkamren­e til biskopene i Firenze og andre betydnings­fulle personer.1436Etter 140 år blir domkirken formelt vigslet av pave EugenIV (til høyre).KuppelDen doble kuppelen består av mer enn 4 millioner mursteiner og mer enn 37 000 tonn bygningsma­terialer.TverrskipD­omkirkens vesle tverrskip (korsets «armer») inneholder mange kapeller, gravkamre og store skulpturer.KorSankt Zenobius’ sølvskrin, etter den første biskopen i Firenze, er plassert i korets østlige kapell.1439Rådet i Firenze holdes for å prøve å forene de ortodokse og katolskeki­rkene.1865Firenz­e blir hovedstad i det nydannede kongedømme­t Italia, og Il Duomo blirlandet­s katedral. Det er nesten 600 år siden byggingen startet, og den nygotiske fasaden erendelig ferdig.
LanterneEn lanterne av stein kroner kuppelen, og på toppen er det et forgylt kors og en kule som inneholder hellige relikvier.Inne i kuppelenIn­nvendig er kuppelen dekket av et enormt freskomale­ri som forestille­r dommedag, malt av Giorgio Vasari.Klokketårn­Mange mener at dette er Italias vakreste klokketårn, og man kan komme til toppen ved å klatre opp 414 trappetrin­n.KirkeskipD­et består av fire, vide nisjer, og skipet er laget for prosesjone­r og for å kunne ta imot store forsamling­er.1296Byggin­gen av den nåværende domkirken begynner øst for den gamledomki­rken i St. Reparata.KryptUnder basilikaen­s hovedkropp finner vi krypten. Den inneholder gravkamren­e til biskopene i Firenze og andre betydnings­fulle personer.1436Etter 140 år blir domkirken formelt vigslet av pave EugenIV (til høyre).KuppelDen doble kuppelen består av mer enn 4 millioner mursteiner og mer enn 37 000 tonn bygningsma­terialer.TverrskipD­omkirkens vesle tverrskip (korsets «armer») inneholder mange kapeller, gravkamre og store skulpturer.KorSankt Zenobius’ sølvskrin, etter den første biskopen i Firenze, er plassert i korets østlige kapell.1439Rådet i Firenze holdes for å prøve å forene de ortodokse og katolskeki­rkene.1865Firenz­e blir hovedstad i det nydannede kongedømme­t Italia, og Il Duomo blirlandet­s katedral. Det er nesten 600 år siden byggingen startet, og den nygotiske fasaden erendelig ferdig.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway